Cine a fost Ignaz Semmelweis, medicul omagiat azi de Google printr-un logo special. De ce i se spunea doctorul mamelor

20 martie 2020 13:03   Internațional
Ultima actualizare:

Google îi dedică medicului maghiar Ignaz Semmelweis un logo special în semn de recunoaștere a importanței spălării și dezinfectării mâinilor cu apă și săpun. Decizia a fost luată vineri, 20 martie 2020, în contextul pandemiei de Covid-19, virus care poate fi combătut prin acest gest atât de simpu și banal al spălării mâijnilor. Iată cine este Ignaz Semmelweis, medicul omagiat azi de Google.

Ignaz Semmelweis a fost un renumit medic maghiar care a demonstrat prin lucrările și studiile sale științifice faptul că spălatul pe mâini este un factor decisiv ce reduce considerabil numărul de decese în rândul femeilor lăuze.

Ignaz Semmelweis s-a născut la 1 iulie 1818 și a fost cunoscut drept medicul mamelor. Motivul? El a descoperit că prin simplele măsuri de igienă luate în clinicile de obstetrică, poate fi redus drastic riscul de apariție a febrei puerperale. Această afecțiune apare la femeile lăuze în urma pătrunderii în uter a unor agenți patogeni, mai ales în cazurile în care expulzarea placentei nu a fost completă. Lucrarea în care a tratat pe larg acest subiect a fost publicată în anul 1840, în vremea în care medicul ocupa funcția de director al maternității Vienna General Hospital din Austria.

Medicii din vremea anilor 1800 infectau proaspetele mame pentru că nu respectau regulile de igienă 

Nu mai este nici un secret, cu toții cunoaștem cât de important este să ne spălăm cât mai des pe mâini, mai ales azi, când pandemia de coronavirus a ucis peste 11.000 de oameni din întreaga lume și continuă să facă victime. Poate pare de necrezut, dar ar trebui să știm că în spitale, de exemplu, până și unele dintre cele mai rezistente și periculoase bacterii sunt eliminate de cel mai banal și simplu gest pe care-l putem face: spălatul pe mâini cu apă și săpun.

În prezent, în orice unitate spitalicească există dispensere și dozatoare pentru geluri dezinfectante, produse de igienă pe care le folosesc atât pacienții, cât și vizitatorii și mai ales medicii. Dacă dezinfecția mâinilor cu astfel de produse este astăzi o rutină, în trecut – în perioada anilor 1800 - aceste măsuri elementare de igienă nu erau cunoscute și, prin urmane, nu erau nici respectate. Nici măcar medicii nu se spălau pe mâini înainte de a vedea un pacient sau înainte de o intervenție chirurgicală. Motiv pentru care ei erau printre primii purtători de bacterii, viruși și microbi. Maimult, cadrele medicale, rezidenții și studenții la medicină ișeau din sala de autopsie și de la morgă șimergeau direct în saloanele pacienților, la vizite. Fără să se spele pe mâini, fără să se dezinfectezi în vreun fel. De cele mai multe ori, ei examinau proaspetele mame, femei lăuze, care tocmai ce născuseră. Astfel, bacteriile de pe mâinile celor care ar fi trebuit să aibă grijă de sănătatea lor se transferau în organismul lor și le ucideau.

Ignaz Semmelweis a murit de Alzheimmer

Ignaz Semmelweis și-a dat seama la un moment dat că, cu cât se înmulțeau disecțiile pe cadavre, cu atțt creștea și mortalitatea în rândul proaspetelor mame. Motiv pentru care medicul a început să facă cercetări, studii și să compare diferite statistici. În cele din urmă, el a descoperit și motivul. Imediat a recomandat tuturor cadrelor medicale din spitalul pe care îl conducea să se spele cât mai des pe mâini și de fiecaredată înainte de a intra în contact cu pacienții. Regula instituită în maternitate a dat primele rezultate, numărul deselor în rândul lăuzelor scăzând simțitor.

Din păcate, medicul, salvatorul mamelor, moare bolnav de Alzheimmer, la 13 august 1865.

Citește și: 

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 277 de cazuri. 6 persoane se află la Terapie Intensivă

Atenție mare la ce primiți pe WPP! Ce spune Raed Arafat despre mesajul care a isterizat populația în această dimineață

Mai multe