Clopotul de la Notre Dame a bătut pentru Jacques Chirac, prima oară de la incendiu

30 septembrie 2019 14:49   Internațional
Ultima actualizare:

Funeraliile fostului președinte Jacques Chirac se desfășoară luni, la Paris, la biserica Saint-Sulpice. Numeroși oameni de stat din toată lumea au venit să-și ia rămas bun, iar clopotul mare de la Notre Dame a bătut pentru prima oară de la incendiul din aprilie.

Clopotul mare de la catedrala Notre Dame a bătut luni dimineață, în timp ce cortegiul funerar părăsea Domul Invalizilor, pentru a se îndrepta spre biserica Saint-Suplice. Este pentru prima oară când se aude sunetul acestui clopot de la incendiul care a distrus parțial catedrala la mijlocul lunii aprilie.

Pentru că edificiul nu mai este alimentat cu energie electrică, clopotul a fost acționat manual. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Emmanuel este cel mai mare clopot al catedralei Notre Dame și cel de-al doilea ca mărime din Franța, după cel de la basilica Sacré-Coeur din Montmartre, Paris. Sunetul acestuia a însoțit numeroase evenimente importante din istoria Franței, precum încoronarea regilor, vizita Papei, sfârșitul celor două Războaie Mondiale, dar și evenimente de referință din istoria mondială, precum căderea zidului Berlinului.

Jacques Chirac a murit la 86 de ani

Fostul președinte francez Jacques Chirac a murit joi, 25 septembrie, la vârsta de 86 de ani, a anunțat ginerele său, Frédéric Salat-Baroux. ”Președintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineață, în liniște, înconjurat de familie”, a declarat soțul lui Claude Chirac pentru AFP.

Jacques Chirac, care nu a mai apărut în public de câțiva ani, a fost președintele Franței timp de 12 ani, în perioada 1995-2002, de două ori prim-ministru, de trei ori primarul Parisului, președinte de partid și ministru în mai multe legislaturi. Mandatele sale la palatul Elysée vor rămâne în istorie pentru refuzul categoric față de al doilea război din Irak, pentru asumarea responsabilității pentru crimele nazismului sau pentru semnalul de alarmă tras în fața degradării mediului (vestita formulare ”casa noastră arde”).

Citește și:

Jacques Chirac a murit la 86 de ani. Drama personală care a umbrit întreaga carieră a fostului președinte francez

Jacques Chirac a renunţat la câinele său deprimat şi agresiv

Le bourdon de @notredameparis résonne alors que le cortège se dirige vers l'église Saint-Sulpice. #JacquesChirac #Messe pic.twitter.com/9SdIF7Ej5U— Diocèse de Paris (@dioceseparis) September 30, 2019

Le bourdon de @notredameparis résonne alors que le cortège se dirige vers l'église Saint-Sulpice. #JacquesChirac #Messe pic.twitter.com/9SdIF7Ej5U

Mai multe