Coronavirus Europa. Sanda Nicola, revoltată de reacția autorităților belgiene. «Suntem pe cont propriu»
Jurnalista Sanda Nicola, stabilită temporar în Belgia împreună cu soțul și cu fiica ei de trei ani, este revoltată de reacția foarte lentă a autorităților belgiene în fața amenințării noului coronavirus, în condițiile în care în această țară au fost diagnosticate, până joi, 12 martie, 399 de cazuri și au fost înregistrate trei decese.
Confruntate cu răspândirea accelerată a noului coronavirus, autoritățile belgiene ezită să ia măsuri radicale. Jurnalista Sanda Nicola, studentă la Universitatea din Liège, documentează pe pagina personală de Facebook evoluția situației din țara ei de adopție, încă de la apariția primelor cazuri.
Cel mai recent mesaj al Sandei trădează revolta și îngrijorarea ei în fața ”jumătăților de măsuri” adoptate de autoritățile belgiene, în ciuda discursului oficial foarte îngrijorat și preocupat de starea de sănătate a populației.
”Nu, prieteni, autoritățile federale din Belgia nu s-au trezit nici acum! Cu excepția măsurii de a anula toate manifestările publice, indiferent de profil și număr de participanți, și cea a închiderii restaurantelor și discotecilor, toate celelalte sunt jumătăți de măsuri.
Noroc că s-au trezit însă niște cetățeni belgieni care au pornit mișcarea #StayHomeBelgium pe rețele de socializare și lumea a început să-și facă provizii. S-a mai trezit un primar al unei stațiuni la Marea Nordului să declare că închide absolut tot pe răspunderea lui pentru că nu mai are de gând să aștepte dispoziții de la guvernul provizoriu federal. Să ne înțelegem, nu «Belgia închide tot». Doar Knokke se închide de tot în Belgia pentru că primarul de acolo nu se târguie cu oamenii de afaceri și a decis unilateral să pună sănătatea oamenilor înainte de interese comerciale.
De ce zic că-s «jumătăți de măsuri»: pentru că rămân deschise creșele, școlile își suspendă cursurile dar dacă spui că nu ai cu cine să lași copilul sunt obligați să ți-l primească la școală, iar transportul în comun circulă normal și chiar ți s-a spus că îl poți folosi. L.E. Și hotelurile rămân deschise.
Și mai confuzantă e situația universităților: după o reuniune a rectorilor universităților francofone presa a scris că s-a luat decizia închiderii universităților timp de șase săptămâni. Presă de stat, nu site-uri obscure. Însă universitățile își informează studenții că nu sunt chiar închise, rămân deschise biblioteci, laboratoare, cantine și le poți frecventa.
Altfel spus, dacă vreți voi neapărat să vă izolați, e ok, suntem de acord, dar nu v-am încurajat. Dacă dimpotrivă vreți să vă continuați activitățile la fel ca până acum, e ok și asta, dar nu vă încurajăm.
Concluzia? Suntem pe cont propriu, oameni buni! Și la un capăt și la celălalt al Europei. Dar între noi stă mărturie Italia că ignorarea acestei amenințări e o tâmpenie cât China de mare.
Să aveți grijă de voi și de ceilalți!”, a scris Sanda pe pagina ei de Facebook.
Vești îngrijorătoare din Italia. Peste 1.000 de decese provocate de Covid-19
Italia este cea mai afectată ţară din Europa de pandemia Covid-19, depăşind joi pragul de 1.000 de decese, ajungând la un total de 1.016. Şeful Protecţiei civile Angelo Borrelli a anunţat că sunt 15.113 de persoane infectate, cu 2.651 mai multe decât în ziua precedentă.
Numărul deceselor suplimentare este de 189, faţă de 196 anunţate miercuri. Regiunea cea mai afectată rămâne Lombardia (nord), cu 744 de morţi şi 8.725 de cazuri depistate, urmată de Emilia-Romagna (centru-nord) - 146 de morţi şi 1.947 de cazuri. Nu a fost înregistrat niciun deces în doar cinci regiuni italiene.
Citește și:
Soția premierului canadian Justin Trudeau, testată pozitiv cu coronavirus
Donald Trump spune că nu are nevoie să se testeze deocamdată pentru coronavirus: ”Nu sunt simptome”