Coronavirusul loveşte din nou ţările care îl învinseseră
Au fost lăudate pentru modul în care au gestionat pandemia, dar problemele au reapărut. Mai multe state care scăpaseră de virusul SARS-CoV-2 se confruntă din nou cu infectări, după relaxarea măsurilor. Se pare că reuşita în combaterea noului coronavirus este una temporară, cel puţin până la descoperirea vaccinului.
Situaţie îngrijorătoare! Câteva state s-au bucurat de admiraţia întregii planete pentru eficienţa probată în lupta cu temutul virus. Relaxarea măsurilor luate pentru răspândirea pandemiei a năruit speranţele, întrucât valul de infectări a lovit din nou.
- Hong Kong. În ianuarie, regiunea semiautonomă a pus în aplicare măsuri speciale, inclusiv cartografierea virusului. Guvernul a oprit tranzitul prin aeroportul oraşului, a testat masiv şi i-a trimis pe suspecţii de COVID-19 în carantină. Timp de multe săptămâni, cazurile zilnice raportate au fost sub zece. De pe 6 iulie, Hong Kong se confruntă însă cu noi infectări, iar autorităţile se tem de o creştere exponenţială a numărului de cazuri. Adunările publice au fost din nou limitate la patru persoane, sălile de sport au fost închise, iar călătorii trebuie să prezinte dovada unui test negativ. Hong Kong a raportat 2.372 de cazuri de la începutul pandemiei, la o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, iar oamenii sunt acum îndemnaţi să rămână acasă.
- Australia. La începutul lui martie, statul din emisfera sudică a interzis accesul cetăţenilor întorşi din Iran, Coreea de Sud şi Italia, înainte de a-şi închide graniţele, începând cu 19 martie. Departamentul de sănătate a declarat, în luna mai, că „am aplatizat curba cazurilor şi a infectărilor noi”. Relaxarea a schimbat situaţia: pe 7 iulie, au fost izolaţi de restul naţiunii 6,6 milioane de oameni din regiunea Victoria, după identificarea unui focar în Melbourne. Oraşele au fost din nou închise, iar măştile au devenit obligatorii. Cumpărarea alimentelor, exerciţiile fizice, mersul la muncă şi îngrijirea medicală sunt singurele activităţi exceptate de la măsura izolării la domiciliu. Australia are peste 14.000 de cazuri şi 155 de decese, la o populaţie de 25 de milioane de locuitori.
- Japonia. Pe 25 mai, prim-ministrul Shinzo Abe ridica starea de urgenţă: „Am fost capabili să punem capăt focarului”. Activităţile sociale şi afacerile s-au reluat, iar copiii primeau vestea că vor reveni treptat în şcoli. Cazurile de infectare au început să crească, iar Japonia a înregistrat joi cel mai mare număr zilnic de cazuri - 981. Numărul total de cazuri în Japonia a ajuns acum la aproape 30.000 şi 997 de decese, la o populaţie de peste 126 de milioane de locuitori. Îngrijorător este că peste 60% dintre bolnavi au vârsta între 20 şi 30 de ani.
- Israel. Statul din Orientul Mijlociu a fost un model de succes în lupta cu boala contagioasă. Cu restricţii de călătorie şi zone extinse de carantină, ţara reuşise să controleze răspândirea virusului. Pe 18 aprilie, premeierul Benjamin Netanyahu a declarat că ţara e învingătoare. La doar câteva săptămâni după redeschiderea restaurantelor, a mall-urilor şi a plajelor, Israelul a înregistrat o creştere de 50 de ori a cazurilor de coronavirus, de la aproximativ 20 de cazuri noi pe zi, în mai, până la peste 1.000 de cazuri zilnice, două luni mai târziu. De pe 17 iulie, ţara s-a reîntors la măsurile stricte, fiind aproape de o a doua blocare completă. Joi, Israelul a înregistrat un nou record - 1.819 cazuri noi în 24 de ore. Recordul anterior, 1.758 de îmbolnăviri, fusese stabilit cu o zi mai devreme (la o populaţie de 9 milioane de locuitori). De la începutul pandemiei au fost înregistrate 60.600 de infectări.
- Cehia. Pe 1 iulie, locuitorii din capitală, Praga, au întins o masă de aproape 500 de metri şi au organizat o cină publică pentru a sărbători încheierea restricţiilor. Din cauza faptului că numărul de cazuri a crescut după relaxarea restricţiilor, cehii se vor întoarce la anumite măsuri. De sâmbătă, sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie în interior. Cehia a raportat de la începutul pandemiei 15.200 de cazuri şi 365 de decese, la o populaţie de peste 10 milioane de locuitori.
Eradicarea virusului pare o misiune imposibilă
Deşi numărul cazurilor noi din aceste state poate părea în continuare mic faţă de cifrele alarmante din ţări precum SUA sau Brazilia, unde pandemia e scăpată de sub control, experţii în sănătate avertizează că, în ciuda măsurilor, boala continuă să fie o ameninţare. Noile focare arată că eradicarea coronavirusului pare o misiune imposibilă până la descoperirea unui vaccin.
Prin urmare, valurile de cazuri noi şi măsurile restrictive, ca răspuns la accelerarea pandemiei, vor continua.