Cotidian belgian, ameninţat cu un masacru ca cel de la Charlie Hebdo

5 februarie 2015 9:35   Internațional
Ultima actualizare:

Redacţia cotidianului Het Laatste Nieuws a primit o scrisoare de ameninţare anonimă, care aminteşte că, în opinia organizaţiei Stat Islamic (SI), Belgia este ţinta unor "atentate cu maşină-capcană şi explozibili", relatează agenţia Belga, citată de Le Soir, în ediţia electronică.

Scrisoarea, redactată în franceză, a sosit marţi prin poştă şi este dovada unei "logici sigure a SI", afirmă specialiştii, conform mediafax.ro.

Autorul sau autorii scrisorii se adresează populaţiei belgiene, politicianului flamand Bart De Wever şi regelui Philippe. Scrisoare face trimitere şi la o înregistrare video difuzată pe Internet săptămâna trecută de SI, în care sunt ameninţate Belgia, Franţa şi Statele Unite.

"Ce s-a întâmplat în Franţa se va repeta în Belgia", promite autorul scrisorii. Fie că este vorba despre oraşe mari sau zone rurale. "SI va cuceri Europa din Belgia", adaugă el. "Pentru că desfăşuraţi un proces împotriva Sharia4Belgium (o grupare acuzată de recrutarea islamiştilor, n.red.) şi ţineţi prizonieri mai mulţi fraţi de-ai noştri", continuă autorul.

Scrisoarea a fost confiscată de poliţie.

La 15 ianuarie, forţele belgiene au efectuat o vastă operaţiune antiteroristă pentru anihilarea unei grupări care se pregătea să comită atentate pentru "a ucide poliţişti". În cadrul acestei operaţiuni au fost arestate 13 persoane la Verviers şi Bruxelles, iar nivelul alertei a fost ridicat cu o treaptă, la 3, pe o scară de patru.

Caricaturiştii Charlie Hebdo, măcelăriţi în propria redacţie

12 persoane au fost ucise pe 7 ianuarie la sediul revistei Charlie Hebdo aflat pe Rue Serpollet nr.26, celebră după ce în 2012 au publicat un desen satiric la adresa lui Mohammed, după ce un grup de bărbaţi mascaţi şi înarmaţi au pătruns în sediul din Paris.

Directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier,alias caricaturistul Charb (47 de ani) a fost ucis. El asigura conducerea redacţiei din mai 2009 şi a fost inclus pe lista ţintelor Al Qaeda, în 2013, pentru că a realizat caricaturi ale profetului Mohamed. Au mai fost ucişi caricaturiştii Jean Cabut zis Cabu (76 de ani), Geroges Wolinski (80 de ani) şi Bernard Verlahac zis Tignous (47 de ani).  În atacul terorist a murit şi economistul Bernard Maris, acţionar al Charlie Hebdo, dar şi poliţistul desemnat să-l păzează pe Charb. Redactorul şef al Charlie Hebdo, Gerard Biard, a scăpat deoarece se află la Londra. 

Primul număr după atentat l-a avut pe copertă pe Profetul Mahommed, care ţinea un bilet cu "Je Suis Charlie". El s-a vândut într-un număr record de exemplare: 5 milioane. 

După lansarea acestui număr redacţia a intrat în concediu de odihnă, angajaţii cerând o perioadă de timp pentru a se linişti, dar sunt nevoiţi să revină la locul de muncă pentru că în perioada aceasta de pauză numărul abonaţilor a crescut în număr record atingând pragul de 200.000, faţă de 10.000 câţi se numărau înaintea atentatului din 7 ianuarie. Persoanele au plătit 70 de euro pentru a-şi face un abonament la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, rezultând după un calcul simplu încasări de 14 milioane de euro. "Încasările publicaţiei (din vânzări şi abonamente) vor fi destinate integral susţinerii acesteia, indiferent de suma (obţinută). Nu se vor acorda dividende pentru acţionari", a anunţat un manager al publicaţiei citat de LeMonde.

Mai multe