Creierul atentatelor din Paris nu cooperează cu autorităţile franceze

20 mai 2016 14:32   Internațional
Ultima actualizare:

Salah Abdeslam a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de autorităţile franceze în cadrul primei audieri în Franţa în cazul atentatelor teroriste de la Paris din noiembrie 2015, de când a fost extrădat din Belgia, a anunţat Parchetul din Paris, potrivit Le Figaro.

Abdeslam, despre care se crede că ar fi singurul membru rămas în viaţă al comandoului care a organizat atentatele teroriste de la Paris de pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi, a ajuns vineri dimineaţă la Palatul de Justiţie din Paris pentru a fi audiat de judecătorii francezi pentru prima dată în cadrul anchetei, scrie Mediafax.

"Salah Abdeslam a invocat dreptul la tăcere, refuzând să răspundă la întrebările judecătorului", a indicat vineri Parchetul din Paris.

"De asemenea, el a refuzat să precizeze motivele pentru care a invocat dreptul la tăcere, dar şi să confirme declaraţiile făcute anterior în faţa poliţiştilor şi judecătorilor belgieni", a mai precizat Parchetul din Paris.

"El n-a dorit să vorbească azi (şi a indicat - n.red.) că o va face mai târziu", a declarat avocatul său, Frank Berton, citat de AFP. "El a dorit să facă uz de dreptul său la tăcere, are nevoie de timp" (de gândire - n.red.), a adăugat Berton.

Avocatul său a criticat faptul că Abdeslam se află sub supraveghere video non-stop în celula sa din închisoarea Fleury-Mérogis.

"Se simte spionat 24 din 24 de ore, astea nu sunt condiţii bune" de încarcerare, a acuzat Berton.

Cât despre audierea lui Abdeslam în ancheta atentatelor teroriste din Paris, el este "singurul care poate decide când va dori să vorbească", a declarat Berton.

Pe 27 aprilie, când a fost extrădat din Belgia, Salah Abdeslam a fost inculpat în Franţa pentru "asasinate legate de activitatea unei grupări teroriste". El a fost plasat în detenţie provizorie la închisoarea din Fleury-Mérogis, situată la 26 de kilometri sud de Paris.

Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat pe data de 18 martie la Bruxelles, după ce a fost urmărit timp de patru luni de autorităţile europene.

Mai multe