Cu ce arme SF se apără Ucraina în faţa Rusiei!

17 septembrie 2024 18:08   Internațional

Ucraina utilizează în apărarea sa contra Rusiei o consolă de jocuri video foarte populare pentru un scop neobişnuit: controlul de la distanţă al armelor. Dispozitivul de gaming Steam Deck este folosit pentru monitorizarea şi controlul armei, de la o distanţă de până la 500 de metri. De asemenea, ucrainenii folosesc câini-roboţi pentru a supraveghea linia frontului. 

Recent, un videoclip cu soldaţi ucraineni care folosesc sistemul Steam Deck pentru a controla armele de la distanţă a fost difuzat pe reţelele sociale de United24 Media, o platformă guvernamentală din Ucraina. În imagini este observată o mitralieră controlată de la distanţă pe o consolă video portabilă Steam Deck, conform adevarul.ro. Se pare că dispozitivul de gaming permite supravegherea şi controlul armei de la o distanţă de până la 500 de metri.

Ansamblul include şi o cameră, care transmite imagini către consolă. Aparent, sistemul este independent şi poate trage singur. Sistemul ShaBlya poate fi echipat cu o varietate de modele de arme de foc şi are capacitatea de a ataca drone care zboară la altitudine mică.

Utilizarea platformei Steam Deck pentru a gestiona sistemele de mitraliere fără mitralior demonstrează puterea continuă a tehnologiilor moderne în războiul din Ucraina, ceea ce este evident din creşterea numărului de drone. Aceasta arată, totodată, că există o tendinţă de a utiliza sistemele în alte moduri decât pentru care au fost concepute, cum este acesta. 

Pe lângă asta, Forţele Armate ale Ucrainei (AFU) folosesc în prezent câini-robot pentru supraveghere pe linia frontului, potrivit unui mesaj pe Telegram al grupului operaţional şi strategic Hortiţia.

«Războiul evoluează continuu»

„Unitatea consolidată Medoid (Bursucul de miere), împreună cu asistentul său de neînlocuit, subţiază cu succes rândurile ocupanţilor din estul Ucrainei”, se arată în mesajul care însoţeşte un videoclip. Imaginile prezintă un câine-robot care colaborează cu un soldat ucrainean. Militarii spun că aceşti roboţi sunt capabili să efectueze sarcini de recunoaştere atât în păduri, cât şi în oraşe. Chiar şi în zonele blocate de forţele inamice, ei sunt capabili să transporte provizii pentru trupe, în special muniţie şi grenade. „Câinele poate fi controlat de un operator sau poate urma un traseu prestabilit. Silueta sa mică îl face aproape invizibil. Acest produs serveşte ca o platformă de bază în care pot fi integrate orice tehnologii relevante. Războiul evoluează, iar cei care se adaptează şi profită de noile oportunităţi vor obţine un avantaj faţă de inamic”, a explicat soldatul. În august, Forţele Terestre ale Ucrainei au raportat că un câine robot efectua sarcini de luptă cu Brigada Mecanizată 28, cunoscută sub numele de Cavalerii Campaniei de Iarnă: „Aceşti roboţi ajută la distrugerea forţelor şi echipamentelor inamice, uşurând în acelaşi timp povara soldaţilor noştri de pe front”.

Ucraina a primit peste 30 de „câini de război” robotizaţi din Regatul Unit al Marii Britanii. Aceste „arme” terestre avansate costă în jur de 9. 000 de dolari fiecare, iar producătorul, Brit Alliance, a anunţat că intenţionează să le modernizeze pe baza feedback-ului din partea trupelor ucrainene.

Mai multe