Cum arată teritoriul disputat de Rusia cu Japonia VIDEO

24 august 2015 15:16   Internațional
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă continuă politica de expansiune începută în 2014 cu anexarea Crimeei, teritoriu fiind la acel moment parte a Ucrainei, anunţând prin vocea premierului Medvedev obţinerea unei suprafeţe de 50.000 de kilometri pătraţi în mijlocul Mării Ohoţk, zonă denumită «Peanut Hole» ce se afla în sudul extremităţilor sale continentale. Mai jos puteţi afla cum arată teritoriul disputat de Rusia cu Japonia şi ce a declarat al doilea om de la Kremlin despre această situaţie.

Deşi este cea mai mare ţară la nivel mondial, cu o suprafaţă de aproximativ 17 milioane de kilometri pătraţi, Rusia este într-o permanentă căutare de noi teritorii. Această atitudine expansionistă are la bază o justificare economică, Moscova căutând în permanenţă noi teritorii ce pot reprezenta o sursă de hidrocarburi, esenţiale pentru economia rusă.

Cum arată teritoriul disputat de Rusia cu Japonia: De ce există tensiuni între cele două puteri

În timpul vizitei premierul Dmitri Medvedev în Insulele Kurile teritorii aflate în sudul Mării Ohoţk, acesta a explicat că decretul de validare a anexării a fost validat de către comisia ONU însărcinată cu determinarea limitelor platoului continental.

Problema este că aceste insule din Marea Ohoţk sunt revendicate de către arhipelagul nipon de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Tonul a urcat între cele două capitale, pe fundalul crizei ucrainene, iar Moscova s-a întrebat în legătură cu sinceritatea Japoniei în privinţa memoriei conflictului care s-a încheiat în urmă cu 70 de ani.

"Reacţia Japoniei la vizita lui Medvedev în Insula Iturup (una din insulele Kurile) indică încă o dată că Tokyo continuă să conteste consecinţele general recunoscute ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial, în ajunul aniversării a 70 de ani de la sfârşitul lui", a relatat agentia de presa TASS, citând un comunicat al ministerului.

"Noi apreciem Japonia, dar asta nu are nimic a face cu Insulele Kurile, care fac parte din Federaţia rusă", a tranşat Medvedev în timpul unui interviu.

Cum arată teritoriul disputat de Rusia cu Japonia: Moscova a dobândit recent «Peanut Hole»

Dreptul mării stabileşte în acest moment, conform "Convenţiei Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării" din 10 decembrie 1982, act încă în vigoare, faptul că în prezent zona economică a unei ţări se poate întinde până la 200 de mile maritime de ţărmul său (aproximatvi 370 de kilometri). Suveranitatea asupra acestei suprafeţe oferă dreptul de explorare al resurselor. O ţară însă poate depune amendamente la ONU prin care poate cere extinderea acestei zone standard până la o limită superioară de 350 de mile marine (aproximativ 647 de kilometri), dacă poate să justifice faptul că limitele platoului său continental se extind mai departe sub apă.

Zona nou atribuită în Marea Ohoţk se situează dincolo de cele 200 de mile maritime, dar este înconjurată de teritorii ruseşti, situându-se între Peninsula Kamceatka şi Insula Sahalin, foarte bogată în hidrocarburi.

Nu este singurul teritoriu nou revendicat

Moscova a folosit aceeaşi procedură juridică pentru a revendica aproximativ un milion de kilometri pătraţi în Arctica, potrivit Novorossia.today.

Mai multe