Cum au reuşit oamenii să înveţe focile să cânte? Este incredibil!

21 iunie 2019 12:57   Internațional
Ultima actualizare:

Cercetătorii britanici au reuşit să înveţe focile să facă lucruri incredibile. Este o performanţă nemaipomenită!

Cercetătorii de la Universitatea St Andrews din Marea Britanie au reuşit să înveţe focile să cânte şi să imite sunete omeneşti. Prima piesă din repertoriul simpaticelor animăluţe este ”Twinkle, twinkle little star”. Una din foci, numită Zola, imită perfect 10 note din acest cântec. Pentru experiment, au fost cooptate mai multe foci. Toate s-au arătat foarte receptive şi au reuşit să reproducă vocalele umane. Însă Zola le-a întrecut pe toate. A învăţat să cânte aproape ca un om! Ea reproduce perfect 10 note din piesa clasică “Twinkle, twinkle”. O focă, numită Hoover, de la acvariul New England din Boston, Massachusetts, SUA, a reuşit chiar să înveţe să spună “how are you”(n.r. ce mai faci, în limba engleză).

Cum s-a reuşit performanţa

Cercetătorii au descoperit că focile îşi folosesc tractul vocal la fel ca şi noi, oamenii, spre deosebire de alte animale. Dr Amanda Stansbury şi Profesorul Vincent Janik, de la Scottish Oceans Institute (SOI) au colaborat împreună cu Universitatea St Andrews pentru proiect. Ei au învăţat focile să cânte reproducând sunete apropiate de registrul lor vocal, înainte de a le recompense cu bunătăţi alimentare pe gustul lor arunci când reuşesc să le copieze cu succes. “Sunetele copiate nu sunt perfecte, dar având în vedere că nu seamănă cu cele tipice de focă, sunt foarte impresionante”, spune medicul Stansbury.

“Studiul ne oferă o mai bună înţelegere a evoluţiei în privinţa învăţării vocale, un talent crucial pentru dezvoltarea limbajului uman. Maimuţele au abilităţi foarte limitate în acest domeniu”, adaugă profesorul Janik. Studiul asupra focilor poate fi folosit pentru a studia tulburările de vorbire şi de a testa diferite metode pentru a-şi ajuta pe cei care învaţă să vorbească mai greu. Focile Phoca vitulina au lungimea medie a corpului de 1,70 metri (la masculi) şi de 1,40 metri (la femele), iar greutatea de 150 respectiv 100 de kilograme. Trăiesc în emisfera nordică, în mări şi Oceanele Atlantic şi Pacific. Pe coastele europene se găsesc circa 90.000 de exemplare. Speranţa de lor de viaţă este de 30-35 de ani.

Mai multe