Cum este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii, 8 martie, în diferite colţuri ale lumii
În centrul primei luni de primăvară se află imaginea femeii, căreia întreaga planetă îi închină flori, cadouri şi diverse ritualuri.
Istoria celebrării femeii nu este atât de îndelungată pe cât s-ar putea crede, întrucât femeile şi-au dobândit drepturile abia în urmă cu un secol. Asta, deşi feminitatea a fost, timp de milenii, în centrul artelor, iar istoria nu s-ar fi putut scrie fără acele figuri feminine legendare care au schimbat cursul politic al vremii. Faptul că, astăzi, putem sărbători Ziua Internaţională a Femeii se datorează unui lung şir de eroine de pe toate continentele, din toate ariile religioase, culturale, etnice, lingvistice şi politice, care au depus un efort comun pentru a obţine egalitatea dintre sexe, din punct de vedere social, economic şi profesional. Şi aceasta nu este o idee de sorginte comunistă (aşa cum şi-a dorit Lenin s-o propage în 1921) şi nu ţine nici de aşa-zisa mişcare feministă. Este, mai degrabă, semnul unei emancipări a femeii de-a se manifesta ca partener egal al bărbatului.
Stabilirea unei Zile Internaţionale a Femeii i se datorează unei militante socialiste, Clara Zetkin, jurnalistă germană, care, la a doua Conferinţă Internaţională a femeilor socialiste, de la Copenhaga, din 1910, a lansat această idee. Iniţial, data stabilită era 19 martie, ulterior fiind mutată pe 8 martie.
Citește aici cum este celebrată ziua de 8 martie în spațiul balcanic, în SUA, Rusia, Grecia, Anglia, Italia, Peninsula Iberică, China, Africa.