Cum este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii, 8 martie, în diferite colţuri ale lumii

8 martie 2021 12:34   Internațional
Ultima actualizare:

În centrul primei luni de primăvară se află imaginea femeii, căreia întreaga planetă îi închină flori, cadouri şi diverse ritualuri.

Istoria celebrării femeii nu este atât de îndelungată pe cât s-ar putea crede, întrucât femeile şi-au dobândit drepturile abia în urmă cu un secol. Asta, deşi feminitatea a fost, timp de milenii, în centrul artelor, iar istoria nu s-ar fi putut scrie fără acele figuri feminine legendare care au schimbat cursul politic al vremii. Faptul că, astăzi, putem sărbători Ziua Internaţională a Femeii se datorează unui lung şir de eroine de pe toate continentele, din toate ariile religioase, culturale, etnice, lingvistice şi politice, care au depus un efort comun pentru a obţine egalitatea dintre sexe, din punct de vedere social, economic şi profesional. Şi aceasta nu este o idee de sorginte comunistă (aşa cum şi-a dorit Lenin s-o propage în 1921) şi nu ţine nici de aşa-zisa mişcare feministă. Este, mai degrabă, semnul unei emancipări a femeii de-a se manifesta ca partener egal al bărbatului.

Stabilirea unei Zile Internaţionale a Femeii i se datorează unei militante socialiste, Clara Zetkin, jurnalistă germană, care, la a doua Conferinţă Internaţională a femeilor socialiste, de la Copenhaga, din 1910, a lansat această idee. Iniţial, data stabilită era 19 martie, ulterior fiind mutată pe 8 martie.

Citește aici cum este celebrată ziua de 8 martie în spațiul balcanic, în SUA, Rusia, Grecia, Anglia, Italia, Peninsula Iberică, China, Africa.

Mai multe