Cum se luau marile decizii în epoca lui Stalin
Cea de-a treia recomandare de lectură pe care ziarul Click! v-o propune pentru luna iulie este cartea „Războiul secret al lui Stalin”, apărută la Editura Orizonturi şi semnată de Boguslaw Woloszanski.
Culise ale deciziilor politice şi militare din pragul şi din prima parte a celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi detalii puţin cunoscute până acum despre fostul dictator al URSS, dar şi ale altor lideri proeminenţi din cea mai mare conflagraţie a omenirii, sunt aduse la lumină de scriitorul şi jurnalistul polonez.
Preambulul celui de-al Doilea Război Mondial, ca şi perioada ce a culminat cu atacarea URSS de către Germania şi aliaţii ei, în 22 iunie 1941, au fost pline de evenimente, în plan militar şi diplomatic. „Jocul de şah” dintre puterile ce îşi măsurau forţele au dus la decizii ce au afectat vieţile a milioane de oameni din întreaga Europă. „Epoca lui Stalin este una dintre perioadele cel mai puţin cunoscute din istoria Uniunii Sovietice şi a Europei. Deciziile se luau în tăcerea cabinetului de la Kremlin, fără stenografi. Martorii s-ar fi temut să vorbească zeci de ani chiar după moartea dictatorului, iar documentele rămase în arhive au fost inaccesibile pentru cercetători. Însă după destrămarea Uniunii Sovietice au fost desecretizate multe documente, mareşalii, politicienii şi victimele sistemului stalinist şi-au scris memoriile. În sfârşit, cu o întârziere de o jumătate de secol, se poate face o încercare de dezvăluire a imaginii celor întâmplate la Moscova la sfârşitul anilor ‘30”, scrie însuşi autorul cărţii, Boguslaw Woloszanski, în introducerea lucrării sale.
Cartea reliefează politica secretă, crudă şi vicleană, practicată de Stalin care, speculând conflictele şi neînţelegerile dintre puterile europene, a încercat să facă din ţara sa liderul de necontestat al Europei. În faţa lui se ivise ocazia de a-şi realiza scopul măreţ căruia i s-a dedicat fără cruţare: învingerea statelor vecine şi introducerea orânduirii sovietice pe teritoriul acestora. Din nefericire pentru el, a subestimat forţa lui Hitler şi a armatei sale. L-a subapreciat pe omologul lui nazist, puterea economică a Germaniei şi capacitatea de luptă a acesteia. La începutul atacului împotriva sovieticilor, când nemţii au cucerit întinse teritorii cu o viteză fără precedent, mulţi dintre cei aflaţi în tabăra lui Stalin au considerat că o continuare a războiului ar fi fost lipsită de sens, impunându-se alte soluţii. Documentele vorbesc de un complot organizat la Kremlin pentru înlăturarea lui Stalin şi iniţierea de negocieri secrete cu Hitler. Cum a ieşit dictatorul comunist din această situaţie? Un răspuns complet, documentat, vă va oferi cartea de faţă, extrem de interesantă şi tulburătoare.
Nu uitaţi că, de vineri, 19 iulie, puteţi deja cumpăra „Războiul secret al lui Stalin”, apărută la Editura Orizonturi, la preţul de 15 lei.