Cum se protejează medicii de coronavirus. Metodele de prevenție ale unor epidemiologi celebri

27 iulie 2020 22:27   Internațional
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care a explodat numărul cazurilor de coronavirus, când oricine de lângă noi poate fi un posibil infectat, asimptomatic, când oricând putem face o greșeală cât de mică și insignifiantă care să ducă la contaminare, ne uităm cu speranță spre experți. Ei cum se protejează?

Este important să știm nu doar ce spun medicii și epidemiologii, ci și ce fac aceștia în viața lor de zi cu zi pentru a se feri de periculosul virus. Revista Politico a stat de vorbă cu cinci epidemiologi europeni de renume și a aflat cum și-au schimbat aceștia obiceiurile în pandemie, atât la serviciu, cât și acasă, în familie.

Cum se protejează epidemiologii: „Nu primesc vizite acasă”

Eva Schernhammer, șefa departamentului de Epidemiologie al Universității din Viena, a dat în ultimele luni numeroase interviuri despre Covid-19. Știe cât este de periculos, cât de ușor se poate transmite. Ce face ea, personal, pentru a se proteja? Nu primește vizite acasă, nu se întâlnește cu prieteni la cină, nici la o simplă cafea de la terasă. De asemenea, și-a redus toate activitățile neesențiale din afara locuinței, limitându-se la activități fizice solitare, precum alergatul sau înotul. Eva nu și-a mai planificat nicio călătorie cu avionul în această vară. „În afară de magazinele alimentare și de birou, evit cât pot de mult spațiile închise. Evit și să călătoresc cu mijloacele de transport în comun, alegând să merg cu mașina personală. E cel mai sigur. Iar la serviciu, am distanțat birourile la peste 2 metri unele de altele. Unde nu s-a putut, am pus panouri de plexiglas. Nu avem întâlniri sau ședințe cu un număr mare de persoane. Pe acestea le ținem online”, a declarat  Eva Schernhammer.

„Mi-am suspendat călătoriile”

După ce perioada critică de infectări din Madrid s-a mai domolit, viața lui Ferdando Rodriguez Artalejo, directorului programului doctoral de epidemiologie și sănătate publică al Universității Autonoma, a revenit, cât de cât, la normal. Cu două mari excepții: poartă mască peste tot și își spală mâinile mult mai des. Lucrează mai mult de acasă, iar când merge la universitate, o dată pe săptămână, folosește mașina personală. Recunoaște că a început să primească vizite, dar știe foarte bine situația prietenilor care îi trec pragul. „Am copii mari care mă vizitează cu partenerii lor. Mai vin la mine patru prieteni apropiați, doi dintre ei au avut Covid-19. În ceea ce privește călătoriile, am decis să le suspend, am renunțat la multe dintre călătoriile internaționale planificate”, aflăm de la Ferdando Rodriguez Artalejo.

„Mă spăl mult mai des pe mâini”

Marina Pollán, șefa Centrului Național de Epidemiologie din Spania, consideră că experții trebuie ei înșiși să dea un exemplu, însă recunoaște că uneori, când e pe stradă și nu e nimeni în jurul ei, își dă jos masca. Știe că atunci nu e în pericol. „Port masca peste tot și mă spăl pe mâini mult mai des decât înainte, sunt foarte atentă ori de câte ori mă întorc în casă de afară. În plus, am învățat să conștientizez obiceiul de a-mi atinge fața și să-l limitez. Mâinile sunt cele mai mari purtătoare de germeni. Când mă văd cu prietenii, stăm afară, în aer liber, și la distanță unii de alții”.

„Port mască atunci când îmi vizitez părinții și socrii”

Charmaine Gauci, reprezentanta serviciului de sănătate publică din Malta, este considerată unul dintre cei mai bun medici și a avut, pe toată perioada pandemiei, peste 70 de intervenții televizate și conferințe de presă. Acasă, alături de cei dragi, a respectat cu sfințenie o regulă: „De fiecare dată când îmi vizitez părinții sau socrii stăm în grădină pe cât posibil. Dacă intrăm în casă, ne punem toți măști. Inițial, le-a fost greu să înțeleagă faptul că masca mea îi protejează pe ei și masca lor mă protejează pe mine”. Prima dată când a mâncat în oraș, de când a început pandemia, a fost la începutul acestei luni. „Am ales o terasă la aer, chelnerii purtau măști și viziere, m-am simțit în siguranță. O condiție, dacă luăm masa cu prietenii, este să nu împărțim nimic din farfurie, să nu punem mâna, la comun, pe alimente”, explică specialista.

Evită locurile aglomerate

Erika Vlieghe, șefa secției de medicină internă generală, boli infecțioase și medicină tropicală la Spitalul Universitar Antwerp, este atât de ocupată cu serviciul, că abia mai are viață socială. În ultimele patru luni a fost consilierul guvernamental de top al Belgiei în ceea ce privește măsurile luate de autorități. A mărturisit că în puținele momente libere, caută liniștea și spațiul, evitând să meargă în locuri aglomerate. O singură dată a fost la restaurant, iar atunci s-a simțit destul de inconfortabil. „Majoritatea activităților mele sunt cu partenerul, copilul și familia. Îmi e dor să-mi îmbrățișez prietenii și știu că va mai trece timp până vom putea face acest lucru în siguranță. Am văzut multe persoane care în continuare se salută strângându-și mâna. Nu recomand deloc asta!”, spune Erika Vlieghe. Unul dintre lucrurile pe care cu siguranță nu îl va face este să plece în vacanță peste hotare, să zboare cu avionul. „Te intersectezi cu mult prea mulți oameni într-o astfel de călătorie și nu suntem suficient de flexibili în caz că se întâmplă ceva în țara în care mergem. Deocamdată, nu consider că e sigur”.

Mai multe