Cum te pot salva bilele de la secetă
Americanii nu pot crea ploaia, dar pot proteja apa de razele soarelui cu ajutorul unor bile speciale. Ei au găsit soluția care să-i ajute să-și salveze rezervoarele naturale de apă. Seceta din Los Angeles a îngrozit planeta, așa că oamenii de științu au venit cu o invenție-trăsnet.
Seceta este o problemă serioasă pentru americani. California este unul dintre statele afectate de lipsa de apă. Ca să prevină dezastrul, autorităţile îi amendează chiar și cu 100 de dolari pe cei care irosesc apa. În schimb, oamenii de știință cred că au găsit săluţia salvatoare. Aceştia, au fabricat nişte bile care să ajute la păstrarea apei în perioada caniculară. Inveţia este incredibilă. Imaginile filmate din articol sunt grăitoare în acest sens.
După mai multe luni, Departamentul de Apă și Alimentare (LADWP, n.r.) din Los Angeles a inițiat un proiect care poate împiedica evaporarea apei în zilele toride de vară. Astfel, au fost create mai multe bile negre din plastic, intitulate „bile-umbră” („shade balls”, n.r.). Luni (10 august) primarul din Los Angeles, Eric Garcetti (44 de ani), și ajutoarele sale au aruncat 20.000 de astfel de bile în rezervorul de apă din oraș, care se întinde pe o suprafață de 87,5 hectare. Sferele sunt folosite pentru a proteja peste 75 de milioane de litri de apă.
Cum funcţionează
Potrivit declarațiilor făcute, primarul din Los Angeles îi felicită pe oamenii de știință care au inventat aceste bile în scopul protejării apei: „În mijlocul secetei, California are nevoie de ingeniozitate pentru a maximiza obiectivele mele pentru conservarea resurselor de apă”. Garcetti este mândru de inovația lor: „Acest efort al oamenilor de la LADWP este lăudabil, datorită tipului de gândire creativ de care au dat dovadă pentru a răspunde acestei provocări”.
Pe lângă faputul că bilele umbră încetinesc evaporarea, ele împiedică lumina soarelui să declașeze o reacție periculoasă numită brom, un element chimic lichid de culoare roșu-închis, toxic, cu miros neplăcut, care apare în mod natural în contact cu apele subterane. Aceeași reacție se produce și în contact cu clorul folosit pentru dezinfectarea apei. Broma cancerigenă se formează atunci când lumina soarelui interacționează cu aceste două substanțe chimice. Bilele-umbră împiedică atât formarea algelor, cât şi poluarea apei cu praful suflat de vânt.
Oficialii orașului sunt mulțumiți atât de efectul bilelor-umbră, cât și de costul mic ale acestora (36 de cenți bucata).
Potrivit publicației The Guardian, directorului general al Departamentului de Apă și Alimentare din Los Angeles, Marcie Edwards, a declarat că bilele sunt utile din toate punctele de vedere: „Așa cum facem adaptări, am fost conștienți că era nevoie de ceva practic și cu investiții mici. Bilele-umbră sunt un mod accesibil și eficient care respectă reglementările pentru a oferi cea mai bună apă potabilă”.
America se va confrunta cu 35 de ani secetă dezastruoasă
Oamenii de știiță au anunțat faptul că din cauza încălzirii globale se vor înregistra „condiții de secetă fără precedent”. Porivit studiului făcut de Ben Cook de la NASA, America va deveni o țară mult mai uscată: „Aproape fiecare an va fi secetos spre sfarșitul secolului al XXI-lea, comparativ cu ceea ce considerăm a fi condiții normale în prezent. Va trebui să ne gândim la un viitor mult mai uscat în vestul Americii de Nord”.
Vedetele aplică măsuri drastice
Și starurile de la Hollywood sunt afectate de secetă. Kim Kardashian (25 de ani), Jennifer Aniston (46 de ani) sau Julia Roberts (48 de ani), care au propietăți în Los Angeles, au fost rugate să facă economie la apă din cauza secetei. Reacția vedetelor a fost una șocantă. Spre exemplu, Kim Kardashian a anunțat că se va spăla pe cap de acum înainte doar o dată la cinci zile. Și Jennifer Aniston a luat o măsură inedită: și-a plantat în grădină doar copaci care nu au nevoie de foarte multă apă. Cea mai dură a fost, totuşi, Julia Roberts, care a renunțat să-și mai ude grădina, astfel că vegetația din jurul locuinței sale a început să se usuce.
Pericol de incendii
Ţara noastră nu scapă de „boala” planetei. Nivelul de apă din sol este din ce în ce mai scăzut datorită lipsei de ploaie din ultima perioadă. Culturile au cel mai mult de suferit. Spre exemplu, la Suceava, o treimie din recolta de cartofi este distrusă. Potrivit agenției de presă Mediafax, sistemul de irigaţii care a fost contruit în anul 1989 este pe ducă. Acesta fucţionează pe o suprafaţa arabilă de 8% a ţării, faţă de o treime, cât iriga în urmă cu 25 de ani. În Vaslui, producţiile de grâu porumb şi rapiţă sunt afectate.
Nici în Timiş situaţia nu este roz. Specialistul în agricultură de la Consiliul Judeţean Timiş, Nicolae Oprea spune că seceta a afectat zeci de mii de hectare de teren agricol. Astfel că cele mai afectate culturi sunt cele de porumb, floarea soarelui şi soia.
"Încă nu se ştie exact suprafaţa de teren afectată de secetă, dar estimăm că este vorba de zeci de mii de hectare cultivate cu floarea soarelui, cu porumb şi cu soia. Angajaţi ai primăriilor din judeţ, alături de specialişti de la Camera Agricolă, culeg datele de pe teren, întocmesc procese verbale, iar către sfârşitul acestei luni vom putea face o primă evaluare a suprafeţei de teren afectată de secetă în Timiş. Sunt suprafeţe întinse afectate în totalitate acolo unde, porumbul de exemplu, nu a legat sau a legat parţial sau incomplet. O asftel de secetă, aşa cum e acum, de la începutul verii, însoţită de arşiţă, nu a mai fost în ultimii trei-patru ani", a declarat pentru Mediafax, Nicolae Oprea.