Curs șocant la facultate: învață cum să se comporte după ce mor și ajung în groapă

14 noiembrie 2019 11:47   Internațional
Ultima actualizare:

Șoc și groază la Universitatea Radboud, din orașul olandez Nijmegen! Studenții care învață aici au parte de un curs ”special” în cadrul căruia învață cum este să fii mort, ce sentimente de încearcă atunci când ești lăsat în groapă și cât de mult trebuie să te bucuri de fiecare clipă de viață. Tinerii intră în ”mormântul de purificare” fără cărți, telefoane sau alte obiecte la ei, se lungesc pe spate și petrec în pământ între 30 de minute și trei ore.

La Universitatea Radboud din orașul olandez Nijmegen studenții învață cum este după moarte. Ideea cursului pornește de la vechiul dicton latin ”Memento Mori” și este o invitație la meditație cu privire la adevăratele resorturi existențiale. Groapa a fost săpată pe terenul deținut de Universitate, lângă un cimitir, încă din anul 2009. Până în 2011 a fost realizat un experiment amplu la care au participat câteva sute de tineri. După publicarea studiului în ”Jurnalul de Medicină”, mormântul purificării nu a mai fost folosit. La începutul acestui an, în programa de învățământ a studenților a fost inclus cursul ”Despre moarte” la care s-au înscris 50 de tineri de la Facultatea de Științe Aplicate.

Studenții care fac pe morții nu au voie cu telefoane și cărți în mormânt

Groapa este adâncă de aproape doi metri, accesul în ea se face pe niște scări și ”mortul viu se întinde pe un cearșaf pe care scrie ”Rămâi ciudat”. Perna tare pe care își proptesc capul tinerii înscriși la curs este asemănătoare celor folosite la pompele funebre. Pe durata șederii în groapă, studenții trebuie să facă pe mortul și nu au voie să ia cu ei telefoane sau cărți pentru a-și umple timpul ”pe lumea ailaltă”. Groapa e folosită inclusiv de studenții de la Facultatea de Filosofie. ”De când tema mortalității și vizualizării efemerității a revenit în prim planul societății moderne, groapa a devenit un punct de atracție”, a scris conducerea facultății pe site-ul propriu. Cursul are efecte extrem de pozitive asupra studenților pentru că îi scapă de stres, stări de anxietate și îi ajută să treacă mai ușor peste traume și probleme.

Citește și:

Cum arată mormântul lui Marcel Toader. Mama rugbistului a rămas singură să jelească printre zecile de coroane

Ce a păţit Anca Pandrea în cimitir, când a fost la mormântul lui Iurie Darie

Unii vin în groapă pentru a se odihni

Studenta la teologie care face practică în biserica de lângă groapa purificării, Ilse Hubers a declarat pentru VICE Magazine că ”sunt doar câțiva studenți care vin aici, numărul cel mai mare este constituit din oameni care vor să se odihnească”. Și asta pentru că în mormânt nu există lucruri care să îți distragă atenția sau să te facă să intri într-o stare de agitație. John Hacking este unul dintre studenții care au săpat mormântul. El este convins că terapia chineză, făcută publică în 2017, prin care pacienții erau vindecați de depresie sau stări de anxietate fiind lăsați în mormânt, va deveni un element de referință în medicina occidentală odată cu succesul mormântului purificării.

Mai multe