Cutremur devastator în Mexic. 17 pacienți Covid au murit într-un spital inundat

8 septembrie 2021 14:03   Internațional
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea 7,1 pe scara Richter s-a produs marţi seară la orele, 20.47, (miercuri, 01.47 GMT) în sud-estul Mexicului, iar bilanțul este unul devastator.

Cel puțin 17 pacienți Covid au murit după ce inundațiile produse au întrerupt alimentarea cu energie a spitalului în care erau internați, iar instalațiile de oxigen nu au mai funcționat. Într-un mesaj, însoţit de o înregistrare video, Zoe Robledo, directorul general al asigurărilor de sănătate mexicane, care gestionează spitalul inundat, a precizat că 57 de pacienţi erau în unitate şi că în câteva minute aceasta a fost inundată. „În momentul în care curentul electric a fost tăiat în municipalitatea Tula, oxigenul a încetat să mai fie administrat pacienţilor”, a spus Robledo, precizând că 40 de persoane bolnave de Covid au supravieţuit. Totodată, pe străzi s-au format puhoaie, blocurile, casele și magazinele au fost inundate, iar sute de oameni din zonele afectate au fost evacuați. 

Cutremur devastator în Mexic. A fost alertă de tsunami

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 12,6 kilometri, iar epicentrul s-a aflat la 14 km sud-est de staţiunea Acapulco, statul Guerrero, și la 400 km sud de Ciudad de Mexico.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Honolulu, statul american Hawaii, a avertizat că un val de maree este "posibil pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului de-a lungul coastelor Mexicului". Mişcarea telurică a durat mai puţin de un minut şi a fost resimţită puternic în întreaga capitală, potrivit mai multor jurnalişti ai agenţiei France Presse.

Ultimul cutremur important din Mexic - cu magnitudinea 7,1 - s-a produs la 19 septembrie 2017 şi s-a soldat cu 369 de morţi şi peste 7.000 de răniţi, în principal în capitala Ciudad de Mexico.

Mai multe