Cutremur în Nepal. Şanse nule să mai fie găsiţi supravieţuitori
Cutremur în Nepal. Autorităţile nepaleze cred că nu mai există supravieţuitori între dărâmături după cutremurul de săptămâna trecută, iar efortul urmează să se concentreze asupra ajutorării celor care au scăpat cu viaţă după seismul cu magnitudinea de 7.9 care a produs o adevărată catastrofă în Nepal.
şanse din ce în ce mai slabe că la o săptămână după tragedia care a cuprin Nepalul şi ţările învecinate să mai existe persoane aflate încă în viaţă sub dărâmături. Autotirăţile au făcut şi un bilanţ al cutremurului din Nepal, iar cifrele arată că numărul morţilor a ajuns la 6.621 de persoane. Mai grav este că pâmântul continuă să se mişte, iar sâmbătă s-au înregistrat noi replici.
"Încercăm să facem tot ceea ce putem în efortul de salvare, dar acum cred că nu mai există posibilitatea (găsirii) unor supravieţuitori", a declarat ministrul de Interne Laxmi Prasad Dhakal pentru AFP, relatează BBC News online.
Cutremur în Nepal. Peste 14.000 de persoane au fost rănite
Autorităţile au anunţat că 14.021 de persoane au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,9 de sâmbăta trecută. Situaţia a mii de persoane blocate în zone izolate este în continuare necunoscută. Bilanţul victimelor poate creşte, în contextul în care efortul de căutare continuă în mai multe districte, inclusiv Dhading, Rasuwa şi Sindhupalchok, a anunţat Hemanta Pal, coordonatorul operaţiunilor de căutare şi salvare. Majoritatea victimelor cutremurului au fost înregistrate pe teritoriul Nepalului, însă aproximativ 100 de persoane au murit, de asemenea, în India, Tibet şi Bangladesh.
Cutremur în Nepal. 1000 de turişti europeni sunt daţi dispăruţi
Emisarul UE în Nepal Rensje Teerink a anunţat vineri că nu există informaţii despre aproximativ 1.000 de cetăţeni europeni. Nepalul a cerut în mod repetat ajutor străin, recunoscând că a fost nepregătit pentru dezastru. Alunecări de teren şi condiţii meteorologice nefavorabile au afectat efortul de a furniza ajutor districtelor izolate, iar la operaţiunile de salvare şi ajutorare participă, în total, doar 20 de elicoptere.
Ministrul nepalez al Informaţiilor Minendra Rijal a declarat pentru Associated Press că ţara are nevoie de 400.000 de corturi şi că până în prezent a putut să furnizeze doar 29.000.
Cutremur în Nepal. Este nevoie de ajutoare suplimentare
Ministrul de Finanţe Ram Sharan Mahat a declarat, la rândul său, că Neplaul are nevoie de ajutoare alimentare suplimentare. "Am primit lucruri ca ton şi maioneză. La ce ne sunt de folos? Avem nevoie de cereale, sare şi zahăr", a declarat el pentru AP. Donatori străini au promis Nepalului zeci de milioane de dolari, a mai spus Mahat. "Nici un singur dolar nu a fost depus în conturile Guvernului", a deplâns el.
"Nu spun că nu vor veni. Va dura ceva timp, dar până acum întreaga operaţiune a Guvernului este finanţată integral din resurse proprii", a subliniat ministrul.
Cutremur în Nepal. Copiii sunt în stare de şoc
UNICEF a avertizat, de asemenea, că numeroşi copii din zonele cele mai afectate au rămas "fără locuinţe, sunt în şoc şi nu au acces la îngrijiri de bază", iar anotimpul musonilor începe doar peste câteva săptămâni. "Spitalele sunt supraaglomerate, apa este puţină, cadavre se află în continuare sub dărâmături, iar oamenii dorm sub cerul liber. Este un teren propice pentru boli", a subliniat Rownak Khan, adjunctul reprezentantului UNICEF în Nepal.
Autorităţile nepaleze au interzis temporar sacrificarea animalelor şi vânzarea produselor din carne şi peşte în anumite zone din capitala Kathmandu, încercând să prevină răspândirea unor boli.