Cutremur major în Turcia, resimțit puternic și în Siria

16 octombrie 2024 8:43   Internațional
Ultima actualizare:

Turcia a fost zguduită miercuri, 16 octombrie de un cutremur semnificativ, revizuit la o magnitudine de 6,1 de la 5.9 inițial. Seismul s-a produs în estul Turciei, potrivit Centrului Seismologic Mediteranean European, citat de agenția de știri turcă Anadolu.

 Cutremur în Turcia: Oamenii au ieșit panicați pe străzi

Cutremurul s-a resimțit puternic în districtul Kale din Malatya la ora 10.46. Potrivit datelor transmise mișcarea tectonică a avut loc la o adâncime de 10,07 kilometri, a declarat EMSC.

Primele declarații ale autorităților nu anunță pierderi de vieți omenești și nici pagube semnificative.

Ministrul Afacerilor Interne, Ali Yerlikaya, a transmis pe contul lui de pe o rețea socială că toate echipele sunt pe teren pentru a inspecta eventuale pagube produse de cutremur.

Oamenii au ieșit din clădiri, iar curțile școlilor s-au umplut de elevi care au fost imediat evacuați.

Seismul s-a simțit puternic și în Siria

Agenția de știri de stat din Siria afirmă că seismul a fost resimțit în provinciile Hasakah, Deir Al Zor și Alep.

În 2022 un cutremur devastator a făcut aproape 50.000 de victime

Pe 6 februaie, 2022, Turcia a fost lovită de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,8. Sudul, centrul Turciei și nordul și vestul Siriei au fost devastate. Opt ore mai târziu a urmat un al doilea cutremur. De data aceasta magnitudinea a fost de 7.7.

Au urmat replici de de peste 6 grade. Mii de clădiri s-au prăbușit și zeci de mii de oameni au fost prinți sub dărâmături. 

După 10 zile de căutări după supraviețuitori s-a tras linie. Cutremurul din 6 februarie 2022 a ucis peste 46.000 de oameni în Turcia și în Siria.

Primul a fost cel mai puternic cutremur din Turcia de la seismul devastator din 1939. A fost resimțit până în Egipt, Israel, Liban, Cipru și pe coasta turcă a Mării Negre. În cele trei săptămâni care au urmat au avut loc peste 10.000 de replici.

Se estimează că au fost afectate 14.000.000 de persoane, adică 16% din populația Turciei. Experții Organizației Națiunilor Unite au estimat că aproximativ 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost. După primele momente în care păreau luate pe nepregătite, autoritățile s-au mobilizat și au trimis ajutoare masive în zonă.

Întreaga lume a trimis ajutoare atunci și voluntari pentru salvarea supraviețuitorilor. 

Mai multe