Dai 560 de euro şi "transformi" decedatul în parfum

27 aprilie 2015 23:55   Internațional
Ultima actualizare:

Ţi-e mult prea dor de cineva şi vrei să-i simţi mirosul, dar persoana a murit sau e plecată departe? Acum îţi poţi împlini acest vis. O firmă fabrică parfumuri ce reproduc întocmai mirosul uman.

O femeie de afaceri din Franţa, care a suferit mult după ce tatăl său a murit, a găsit o modalitate de a păstra mai bine memoria celui pierdut. Inspirată de faptul că mama ei adormea strângând la piept faţa de pernă a acestuia şi amuşinându-i miresmele, Katiei Apalategui, de 52 de ani, i-a venit ideea să facă un parfum cu mirosul defunctului.

”Am vorbit cu mama mea care mi-a spus: «Mirosul lui îmi lipseşte. De aceea nu am spălat niciodată perna pe care a dormit»”. Pentru a alina dorul celei care i-a dat viaţă, Apalategui a făcut apel la profesorii de la Facultatea de Chimie Organică şi Macromoleculară a Universităţii din Le Havre, care au reuşit să elaboreze o tehnică de reproducere a mirosului uman, plecând de la o haină pe care a purtat-o.

Acum, o firmă franceză fabrică, pentru cei care vor să păstreze mai bine amintirea celor care au murit sau a celor care lipsesc o perioadă îndelungată, parfumuri ce le conservă mirosul. Un flacon costă 560 de euro (2.473 de lei) bucata.

Tehnica de realizare a parfumului constă din extragerea mirosului din haina purtată de cel dispărut sau plecat temporar, care reprezintă peste o sută de molecule, şi reconstituirea acestuia pe cale chimică în alcool.

Procedura de realizare a parfumului durează patru zile, a explicat profesoara universitară Géraldine Savary. Firma speră să prea comenzi din întreaga lume începând din septembrie. 

Mai multe