De aici a scăpat ambasadorul român prăbuşit cu elicopterul

9 mai 2015 9:45   Internațional
Ultima actualizare:

”M-am născut a doua oară”. Aşa poate spune Emilian Ion, ambasadorul României la Islamabad, care a supravieţuit ieri, uşor rănit, unui accident de elicopter. În catastrofa petrecută în nord-estul Pakistanului au murit şapte persoane, printre care ambasadorii Norvegiei şi Filipinelor.

Trebuia să fie un zbor de protocol, cu ocazia inaugurării de către guvernul pakistanez a unui obiectiv turistic: un telescaun pentru turişti în zona Kashmir. Elicopterul transporta 17 persoane, dintre care 11 străini, şi făcea parte dintr-un grup de trei aparate. Ambasadorii Indoneziei, Libanului, Malaeziei, Olandei, României, Norvegiei, Africii de Sud, Filipinelor şi Poloniei se aflau printre pasageri. În accident au murit, în afară de trei membri ai echipajului, şi soţiile ambasadorilor Malaeziei şi Indoneziei. Aparatul, un Mi-17 rusesc, aparţinea armatei.

A căzut peste o şcoală, care din fericire era goală, din localitatea Naltar, în regiunea Gingit din Kashmirul pakistanez. Deşi talibanii nu sunt semnalaţi în zonă, un reprezentant al acestora a declarat că prăbuşirea elicopterului a fost provocată de ei, cu o rachetă sol-aer. Informaţia a fost dezminţită de reprezentanţii guvernului pakistanez, care au precizat că accidentul a fost provocat de o defecţiune a rotorului din spate al aparatului. 

E şeful misiunii de la Islamabad din 2009

Emilian Ion este născut pe data de 10 iulie 1949 în judeţul Dolj. Mandatul din Pakistan este primul de ambasador pentru el. A absolvit în 1971 Academia de Studii Economice din Bucureşti şi în perioada 1976-1977 a făcut un masterat pentru relaţii internaţionale. A fost numit ambasador al României în Pakistan în 2009.

Click! SPUNE!

10 elicoptere tip MI-17 au fost donate de Rusia armatei pakistaneze în 2014. E produs din 1981 în Kazan, are două motoare turbo, poate transporta 30 de persoane şi e pilotat de doi oameni, prinde o viteză maximă de 250 km/h, are o lungime de 18 m şi o autonomie de 495 km. Au fost produse 12.000 de elicoptere

Mai multe