De ce a eșuat lovitura de stat din Turcia
Vineri noaptea, sute de soldați turci au lăsat impresia că au pus stăpânire pe zonele cheie din Ankara și Istanbul, cele două orașe mari ale Turciei. Nimeni nu știa nimic despre președintele Recep Erdogan în timp ce puciștii preluau controlul asupra televiziunii de stat.
Cel care avea să conducă mișcarea de rezistență împotriva loviturii de stat a fost premierul Binali Yildirim, cu toate că cel care deține puterea în Turcia este Recep Erdogan, președintele. Soarta a basculat, în cele din urmă, spre Erdogan care, în momentul în care a pus piciorul în aeroportul din Istanbul, devenise clar că forțele guvernamentale preluaseră controlul cu susținerea celor mai importanți lideri ai armatei. Ankara, orașul care găzuiește sediul guvernului și palatul prezidențial, nu era încă sigură. Dar, din Istanbul, Erdogan a apucat să se adreseze direct poporului său.
Erdogan a fost norocos. Se spune că hotelul din stațiunea unde și-a petrecut vacanța a fost bombardat după ce a părăsit stabilimentul pentru a se îndrepta spre Istanbul.
A avut lovitura de stat sprijinul întregii armate?
În mod normal, lovitura de stat s-ar fi încununat cu succes dacă toate forțele armate ar fi susținut această idee. Se pare că un număr foarte mare de soldați au fost implicați în mai multe orașe din Turcia.
Șeful Statului Major, generalul Hulusi Akar, nu a luat parte, însă, la această lovitură de stat și nici șeful armatei de la Istanbul, care a preluat prerogativele de la generalul Akar după ce acesta a fost reținut de puciști.
Șeful forțelor navale și al trupelor speciale de comando s-au declarat împotriva acestei mișcări și au trimis avioane F-16 pentru a ataca tancurile rebelilor.
Lovitura de stat nu a avut nici susținerea politică sau a societății civile. Atât naționaliștii cât și secularii din opoziție și-au manifestat sprijinul pentru actualul guvern!
Cine au fost puciștii?
Se pare că tentativa de lovitură de stat a fost orchestrată deo facțiune a armatei condusă de o serie de lideri militari importanți ce face parte din Armata Întâi, care își are nucleul la Istanbul.
Recep Erdogan a avertizat în mai multe rânduri cu represalii în cazul unor lovituri de stat iar guvernul său a eliminat din ecuație mai multe personalități din armată și poliție care ar fi fost suspectate că ar fi acționat împotriva partidului islamist AK, condus din umbră de Erdogan.
A fost această lovitură de stat plănuită în SUA?
Președintele Erdogan l-a acuzat ani de zile pe fostul său aliat, Fethullah Gulen, că ar unelti tot felul de planuri împotriva sa. Gulen se află într-un exil autoimpus în SUA.
Văzând turnura luată aseară de evenimente, lui Erdogan nu i-a luat prea mult ca să acuze „statul paralel”, trimitere clară spre rivalul său.
Mișcarea condusă de Gulen s-a delimitat de cele întâmplate. Un grup pro-Gulen a spus că tentativa de lovitură de stat a fost „ciudată și interesantă în același timp”, dar a respins orice atac asupra democrației.
Cu toate acestea, guvernul s-a grăbit să suspende din funcții 5 generali și 29 de colonei care ar fi fost bănuiți că ar avea legătură cu „statul paralel” invocat de Erdogan.