De ce nu obișnuiesc rușii să zâmbească
O coincide ziua de naștere a lui Vladimir Putin cu Ziua Mondială a Zâmbetului, dar trebuie să recunoaștem că rareori l-am văzut pe liderul Federației Ruse afișând vreun zâmbet în public. Se pare însă că nu e o caracteristică doar a sa, ci a întregului popor rus.
Care ar fi motivul pentru care rușii nu obișnuiesc să zâmbească? Kuba Krys, un psiholog de la Academia Poloneză de Științe a publicat recent un studiu despre „evitarea incertitudinii”. Cum explică el acest fenomen? El pleacă de la observația că oamenii din anumite societăți simt anxietate atunci când sunt puși în situații incerte, informează The Independent.
Psihologul a observat că este o caracteristică întâlnită mai frecvent la societățile care sunt conduse de un regim politic opresiv, unde învățământului i se acordă o importanță sporită și este structurată în jurul științelor și unde regulile de comportament social sunt impuse. În plus, corupția și precaritatea serviciilor sociale contribuie și ele la „seriozitatea” unor popoare.
Potrivit studiului lui Kuba, fiecare țară pare a se raporta în mod diferit la noțiunea de zâmbet – în unele țări, o persoană zâmbitoare este considerată suspicioasă. Pentru a testa această teorie, psihologul a chestionat mii de oameni din 44 de state diferite, cărora le-a cerut să-și spună părerea despre imaginile a opt persoane care zâmbeau, respectiv opt care erau serioase.
Rezultatul chestionarului a fost că în țări precum Rusia, Japonia sau Iran, oamenii care zâmbesc des sunt considerați de societate mai puțini inteligenți, în timp ce în Argentina, Zimbabwe și din nou Rusia și Iran, mai pot fi considerați drept persoane nu prea oneste.
Tot în studiu, psihologul mai menționează că raportarea la zâmbet depinde și de sex, cultură și gradul de educație al respectivelor persoane.
Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!