Decizia radicală luată de Macedonia ca să îi oprească pe imigranți
Valurile de imigranți continuă să bată la porțile țărilor europene, însă puține dintre acestea sunt dispuse să îi primească. De teama lor, autoritățile au început să ia măsuri drastice. Criza imigranților a determinat Macedonia să recurgă la metode inumane pentru a împiedica refugiații aflați la granița cu Grecia să intre în țară.
Restricțiile impuse la frontiere de către Austria și țările din Balcani au dus la izolarea Greciei de restul continentului. Un gard cu sârmă ghimpată, lung de 30 de kilometri și înalt de 2 metri, construit la intrarea în Macedonia dinspre Grecia, a devenit noua graniță a Europei în lupta cu imigranții, potrivit dailymail.co.uk. Peste 27.000 de oameni au naufragiat pe teritoriul grecesc, după construirea gardului.
Oficialii de la Bruxelles ar putea accepta să plătească Atenei 375 de milioane de dolari, în schimbul adăpostirii a 100.000 de persoane. Grecia ar putea fi „sacrificată”, pentru a salva Europa de imigranți, potrivit declarațiilor premierului slovac, Robert Fico: „Am ajuns la momentul la care Grecia ar putea fi sacrificată”. Acesta l-a avertizat pe Alexis Tsipras că va fi nevoit să își asume responsabilitatea pentru noile valuri de solicitanți de azil. „Va fi responsabilitatea voastră, pentru că nu ați făcut nimic la granița cu Turcia”, a mai explicat el.
Cel puțin 7.000 de refugiați campează la frontiera de nord a Greciei cu Macedonia, care a fost inchisă în momentul în care sute de persoane au încercat să intre cu forța, luni (29 februarie). Atunci, mulți dintre imigranți au devenit violenți și au început să se lupte cu autoritățile, care au fost nevoite să împrăștie gaz lacrimogen în zonă, pentru a restaura ordinea.
În timp ce țările europene sporesc măsurile de respingere a solicitanților de azil, criza imigranților rămâne nerezolvată.