Degeaba se laudă Donald Trump cu «Butonul Nuclear»! Uite cât de greu îl poate folosi
S-au duelat în replici privind un posibil război nuclear, ca doi cocoşi! Însă lucrurile nu stau deloc aşa cum susţin preşedinţii nord-coreean Kim Jong-un şi omologul său american Donald Trump. Nici unul dintre ei nu poate apăsa pe butonul nuclear ca pe o sonerie, ci trebuie să respecte anumite proceduri.
La început de an, Kim Jong-un s-a lăudat că are pe birou un buton nulear armat care poate pune în primejdie întreg teritoriul SUA. În replică, Donald Trump i-a spus că „are un buton mai mare care şi funcţionează”, făcând aluzie la testele balistice nord-coreene care au eşuat lamentabil anul trecut. Eh, dar lucrurile nu stau aşa cum le prezintă cei doi lideri de stat. Conform protocoalelor de la Casa Albă, preşedintele american nu are „un buton nuclear montat în biroul său”. Procedura iniţierii unui atac nuclear a fost bine reglementată încă din perioada războiului rece. Procedura presupune utilizarea unei valize speciale care conţine codurile secrete de armare a rachetelor nucleare şi care este păzită prin rotaţie de ofiţeri militari de rag înalt din cadrul comandamentului Pentagonului. Valiza îl însoţeşte pe Trump oriunde merge. Dispozitivul militar este dotat cu un sistem de telecomunicaţii securizat, funcţional de oriunde de pe planetă.
Pentru a iniţia un atac nuclear Donal Trump trebuie să respecte câţiva paşi:
1. președintele Trump trebuie să se autentifice inițial cu un card de acces la dispozitivele nucleare;
2. se conectează ulterior la liniile securizate ale armatei pentru a ajunge la panoul de comandă al arsenalului nuclear;
3. transmite ordinul de tragere către Pentagon unde Statul Major execută comanda în cazul în care este vorba de forță majoră sau președintele beneficiază de susținere politică și populară în demersul său.
Omologul său Kim Jong-un nu are nevoie de nici o aprobare pentru a declanșa un atac la peste 5.500 km distanță de Coreea de Nord. El a moştenit “puterile absolute” de la tatăl său Kim Jong-Il.