Despre relaxarea restricțiilor în Europa. Ce măsuri au luat Italia, Marea Britanie și Grecia. Ce se întâmplă în România
Încet dar sigur, începe relaxarea restricțiilor în Europa, startul fiind deja dat de țări precum Marea Britanie, Italia și Grecia. Și autoritățile de la noi au anunțat măsuri mai blânde, care ar putea fi implementate de la 1 iunie.
Italia redeschide scolile din „zonele roșii”
După 3 zile de lockdown național în timpul Sărbătorilor Pascale, Italia anunță noi reguli. Cei care intră în țară trebuie să stea în carantină 5 zile, scriu StirileProTv. Măsura era valabilă, inițial, până marți, pentru a descuraja călătoriile în această perioadă, dar ministrul Sănătății a prelungit-o până la sfârșitul lunii. Astfel, cei care ajung în Peninsulă trebuie să prezinte un test COVID negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte. La finalul perioadei de carantină este obligatorie recoltarea unui nou test antigen.
Pe de altă parte, începând de miercuri, școlile și grădinițele se redeschid și în așa-numitele “zone roșii” din Italia. În prezent, sunt 9 la număr - Calabria, Lombardia, Piemont și Toscana fiind o parte dintre ele.
Marea Britanie se pregătește pentru etapa a doua de relaxare
În Marea Britanie urmează etapa a doua a planului de relaxare a restricțiilor. Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat că din 12 aprilie, „vom începe cea de-a doua fază de relaxare a măsurilor antiepidemice. Redeschidem magazinele, sălile de sport, grădinile zoologice, camping-urile de vacanță, frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare, precum şi terasele sau alte locaţii din industria ospitalităţii aflate în aer liber. Ţin să precizez că luni, 12 aprilie, eu însumi voi merge la o terasă şi, precaut, voi bea o halbă cu bere.”
În plus, începând de vineri, fiecare persoană din Marea Britanie va primi săptămânal două teste COVID, gratuit. Oamenii și le pot comanda online sau le pot cumpăra din farmacii. Kit-urile le vor oferi un rezultat în aproximativ 30 de minute.
Premierul Marii Britanii îndemnăî populația să se autotesteze acasă, chiar dacă nu prezintă simptome. “Vă rog, folosiţi testele puse la dispoziţie de NHS (n.r sistemul public de sănătate), chiar dacă nu vă simţiţi rău. Pentru că 1 din 3 oameni cu acest virus nu are simptome.”
În același timp va fi lansat, experimental, un așa-numit pașaport de vaccinare COVID, care va fi testat pe 9 evenimente majore, cum ar fi finala Cupei Angliei. Dacă situaţia epidemiologică o va permite, călătoriile internaţionale din Marea Britanie ar putea fi reluate după 17 mai.
În schimb, în Grecia s-au redeschis aşa-zisele “magazine neesenţiale”. Dar, pentru a le trece pragul, oamenii trebuie să se programeze, iar în interior au voie cel mult 20 de persoane în același timp. Măsura nu vizează marile centrele comerciale și nu se aplică în Atena, Salonic şi Patras, unde rata infectărilor este încă ridicată. În Ungaria se reduce carantina pe timp de noapte
Ungaria reduce carantina de noapte
Ungaria va începe relaxarea graduală a restricțiilor anti-COVID-19 în decurs de câteva zile, a anunțat luni guvernul de la Budapesta, transmite Euractiv. Autoritățile iau în calcul reducerea carantinei pe timp de noapte de la ora 20:00 la 22:00 odată ce va fi depășit pragul de 25% din populație vaccinată și că va permite ca magazinele să rămână deschise până la ora 21:30 cu restricții asupra numărului de clienți din interiorul acestora. Însă hotelurile și restaurantele vor rămâne în continuare închise, cu excepția comenzilor la pachet și a livrărilor la domiciliu. Școlile din Ungaria ar urma să fie deschise de la mijlocul lunii aprilie, odată ce profesorii sunt inoculați, potrivit guvernului.Ungaria se află în carantină parțială din luna noiembrie a anului trecut.
Florin Cîțu: „România ar putea reveni la normal de la 1 iunie”
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că e posibil ca de la 1 iunie să revenim la normal dacă tot mai mulți români se vor vaccina, în condițiile în care România va avea 8 milioane de doze de vaccin în lunile aprilie și mai.
„Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate în România”, a spus premierul. Florin Cîțu a declarat că pentru campania de vaccinare este nevoie și de o implicare a Bisericii.
„Așa cum arată azi lucrurile vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de persoane la finalul lunii iulie. Putem vorbi clar de o redeschidere a economiei.. Trebuie să mergem să ne vaccinăm. Așa cum arată lucrurile acestea merg în direcția corectă”, a mai spus Florin Cîțu.
Premierul a declarat că măsurile pe care le-a luat până acum au dat roade și situația epidemiologică s-a stabilizat, iar acum suntem pe un platou. Însă, ca să revenim la normalitate singura soluție e vaccinare, a precizat Florin Cîțu.
„Dacă mergem să ne vaccinăm, vom putea să vorbim de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârșitul lunii iulie și putem să vorbim de o redeschidere a economiei aproape în totalitate”, a spus premierul.
Florin Cîțu a declarat că numărul celor înscriși pe platforma de vaccinare este mic deocamdată.
„Din păcate, numărul persoanelor înregistrate este doar 767.883 de persoane sau pe lista de așteptare, în platforma de programare. Dintre acestea, au fost notificate 442.000 de persoane și programate 64% dintre ele”, a mai spus premierul.