Dezastru la Jocurile Olimpice! Sportivele, avertizate să nu participe
Virusul care a îngrozit toată planeta pune în pericol Jocurile Olimpice de la Rio. Cu șase luni înainte de ceremonia de deschidere, sportivele din echipa olimpică a Australiei sunt sfătuite să fie foarte precaute, din cauza virusului Zika. De cealaltă parte, guvernul brazilian dă asigurări că va face tot ce-i stă în puteri pentru a proteja sportivii și spectatorii în timpul Jocurilor.
Jocurile Olimpice de la Rio stau sub amenințarea virusului care a provocat malformații grave ale craniului la mai mult de 4.000 de copii nou-născuți. Femeile, fie din rândul spectatorilor, fie din rândul sportivilor, care se află la vârsta procreării sunt avertizate să se gândească de două ori înainte de a-și lua bilet pentru Rio, conform Daily Mail.
Oficialii ruși și australieni și-au exprimat deja temerile pentru sportivele care se pregătesc să ia startul în întrecerile sportive din august 2016, de la Rio, în vreme ce mai multe companii aeriene din toată lumea au acceptat să returneze femeilor însărcinate contravaloarea biletelor spre țările în care s-a răspândit virusul Zika.
Specialiștii din domeniul medical au avertizat deja că acest virus are ”un potențial pandemic exploziv” și se poate răspândi în toată lumea. Cele mai pesimiste scenarii arată că cel puțin patru milioane de persoane ar putea fi afectate.
Cel mai grav este că nu există un vaccin care să poată asigura protecție potențialelor victime. Mai mult, ”vânarea” țânțarilor care răspândesc acest virus s-a dovedit a fi o misiune imposibilă.
Ministrul Sănătății din Brazilia s-a declarat învins, însă organizatorii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro sunt convinși că vor reuși să stăpânească fenomenul până la data începerii întrecerilor sportive.
Autoritățile mizează pe un factor pe care nu prea au însă cum să-l controleze: vremea. În august, când sunt programate Jocurile Olimpice, în Brazilia este iarnă, iar țânțarii sunt mai puțin activi, din cauza aerului mai rece și mai uscat. Specialiștii avertizează însă că țânțarii din specia Aedes aegypti au capacitatea de a se adapta în orice condiții.
Șeful Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, a declarat că va face tot ce îi stă în puteri pentru a-I feri pe participanții le Rio 2016, sportivi și spectatori, de temutul virus. Asta înseamnă inclusiv drenarea tuturor apelor stătătoare din zonă, pentru a preveni înmulțirea țânțarilor.
Australienii au fost primii care și-au manifestat îngrijorarea față de situația din Brazilia, avertizând membrii echipei olimpice, femei însărcinate sau care plănuiesc să rămână însărcinatre în perioada Jocurilor Olimpice, să se gândească de două ori înainte de a lua avionul către Brazilia.