Ei se mândresc în toată lumea că sunt români!

29 noiembrie 2014 20:55   Internațional
Ultima actualizare:

Cine spune că patriotismul a dispărut? Sunt zeci de tineri care colindă lumea largă pentru a le povesti străinilor despre ţara lor iubită. La pas, cu motocicleta, cu “ia-mă nene” sau pe calea aerului, cu toţii duc tricolorul peste hotare şi ne fac mândri că suntem români.

La 10 iulie 2012, Alexandru şi Andreea Maruseac (31 de ani) au plecat în aventura vieţii lor. Au renunţat la joburi şi au luat cu ei iile bucovinene dăruite de părinţi, drapelul ţării şi pe Gunner, o motocicletă Suzuki DL-650. Au străbătut 57.000 km pentru a încuraja călătoriile pe două roţi şi pentru a promova o Românie pozitivă. Au îmbrăcat iile şi au fluturat tricolorul în 18 ţări, pe 4 continente (Europa, America de Nord şi Sud şi Antarctica).

Alex şi Andreea au adus mulţi turişti în ţară

“Ideea cu iile s-a dovedit a fi una foarte bună, dându-ne posibilitatea să purtăm discuţii interesante despre ţara noastră. Măcar câţiva oameni vor vizita în viitor România datorită nouă”, ne spunea entuziasmat Alex, pe vremea când trăia experienţe de neuitat în Peru. Ceea ce s-a şi întâmplat. Cei doi soţi s-au întors în primăvară acasă, la Bucureşti, şi de atunci au fost ghizi pentru mai mulţi străini care, fascinaţi de poveştirile românilor, au vrut să ajungă pe aceste meleaguri.

“Au fost americani, mexicani, iar în ianuarie aşteptăm oaspeţi din Alaska!”, ne-a spus mândră Andreea. Tinerii au transpus într-o carte intitulată “285 de zile – În căutarea verii”, toate momentele inedite trăite în călătoria lor de neuitat.

"Oltean sunt, Jiti îmi zice, Român sunt pe un’ m-oi duce!"

Mihai Jitianu (26 de ani) este patriot până în măduva oaselor. Olteanul, care este din Caracal, şi-a propus să-i înveţe pe străini câte ceva despre România. Este însoţitor de zbor şi prin prisma meseriei reuşeste să ajungă în locuri la care nici nu am îndrăzni să visăm. Aprope în fiecare zi e într-un alt colţ al Globului, şi tot acolo e mereu cu el şi drapelul personalizat. “Oltean sunt, Jiti îmi zice, Român sunt pe un’ m-oi duce” este fraza care tronează la loc de cinste pe tricolor. Iniţiativa lui Jiti este una lăudabilă şi demnă de respect. Tânărul îşi personalizează tricourile cu poveşti despre cei mai mari români şi în felul acesta străinii se minunează când află că datorită unui român, respectiv Henri Coandă, pot zbura, sau că milioane de vieţi sunt salvate anual datorită marelui nostru doctor Nicolae Paulescu, cel care a descoperit insulina. Jiti are şi un ţel, să ducă steagul României în toată ţările din lume. Greu, dar realizabil spune tânărul, care a ajuns pe şase continente şi în 75 de ţări, precum Brazilia, Mexic, Canada, India, China, Japonia etc.

Îmbrăcat în dac, Mirel Magop a luat Europa la picior

Un alt român cu care ne mândrim este Mirel Magop (45 de ani), zis şi Badea Cârţan (n. red - ţăran român care în 1896 a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea Columna lui Traian), după ce a reeditat drumul acestuia îmbrăcat în dac. Se întâmpla anul trecut, chiar de 1 decembrie, când Magop a fost primit în urale în faţa celebrului monument, de un grup de români, dar şi de oficialităţile din Italia. Îmbrăcat în dac, cu opinci şi tricolorul lui drag atârnat de rucsac, tâmplarul din Dorohoi a călătorit pe jos timp de 116 zile ca să ajungă în “cizmă”. Tot la pas a reuşit din 2007 până în 2010 să viziteze 320 de oraşe din România, iar în ultimii doi ani a dus tricolorul în 45 de capitale europene. “Îmi face plăcere să arăt lumii că sunt român, iar tricolorul e legat mereu de rucsac. Am întâlnit oameni cu percepţii greşite despre români şi dacă am avut timp le-am îndreptat”, ne-a spus Mirel.

Timotei face înconjurul lumii cu autostopul

E tânăr, zurliu şi iubeşte România! Timotei Rad (29 de ani) ne-a demonstrat că nimic nu e imposibil. Cu un rucsac în spate şi câteva schimburi de haine, clujeanul a parcurs 186.990 km. Mai exact, a trecut prin 71 de ţări, pe  4 continente cu “ia-mă nene”. Le-a dat la schimb şoferilor poveşti fascinante despre ţărişoara noastră. Timotei a trecut prin junglă, a traversat deşerturi sau a urcat munţi, iar anul acesta, 1 decembrie îl va prinde în Uruguay. Toată aventura a început în 2012, dar Timo a revenit şi în ţară de câteva ori, presat fiind mai ales de vize. Visul lui este să înconjoare lumea făcând autostopul şi să ducă cât mai departe numele ţării noastre, despre care spune că este unică. Aventurile lui pot fi citite pe blogul autostopmagellan.ro sau în cartea “Înconjurul lumii cu autostopul”.

Mai multe