El este autorul atacului de pe aeroportul din Florida. A fost trimis în războiul din Irak

7 ianuarie 2017 17:08   Internațional
Ultima actualizare:

Bărbatul care a semănat moarte și panică în Aeroportul din Fort Lauderdale, în Florida, are 26 de ani, se numește Esteban Santiago și a servit în armată în Irak. Tânărul a ucis cinci persoane, după ce, ajuns pe aeroport, a mers la Terminalul 2, și-a așteptat bagajele ca orice alt pasager, dar ceea ce a scos el din valiză a fost o armă cu care a început să tragă la întâmplare.

Esteban Santiago s-a născut în New Jersey, dar s-a mutat cu familia, acolo unde a și crescut. În decembrie 2007 s-a înscris în Garda Națională a Puerto Rico, iar între aprilie 2010 și februarie 2011 a fost trimis în Irak. Mai târziu s-a înscris în Garda Națională Alaska, acolo unde s-a și mutat, dar a fost lăsat la vatră pentru rezultate nesatisfăcătoare, în august 2016, notează NBC News. De atunci lucra ca agent de pază.

Martorii au spus că bărbatul a tras la întâmplare până a rămas fără gloanțe, apoi s-a întins pe podea și a așteptat poliția. Fratele autorului atacului, Bryan Santiago, care încă trăiește în Puerto Rico, a avut o intervenție telefonică la televiziunile din SUA și a declarat: "Câteodată e bun, câteodată e ciudat. Are o femeie în Alaska și un copil. Cu ea se certa foarte des. Pot să spun că se certa foarte mult cu toată lumea". Acesta a recunoscut că fratele lui, acum acuzat de crimă, a beneficiat de consiliere psihologică în Alaska. 

Un episod dubios a avut loc în luna noiembrie, când suspectul a mers într-un birou FBI din Alaska pentru a le mărturisi agenților că mintea lui este sub controlul unei agenții din SUA și că CIA îl forțează să se uite la clipuri ale celor de la ISIS. Atunci a lăsat să se înțeleagă că nu are de gând să facă rău nimănui, dar cei de la FBI, puși în dificultate de comportamentul lui bizar, au anunțat poliția și tânărul a fost dus la un centru de psihiatrie, unde a fost supus unei evaluări, în urma căreia i s-a pus diagnosticul de sindrom de stres post-traumatic, cel mai probabil secehele din urma războiului.

FBI investighează orice pistă și nu a exclus nici terorismul.

Mai multe