Englezii sunt mai xenofobi pe zi ce trece. Care va fi viitorul românilor din Marea Britanie?

30 iunie 2016 8:17   Internațional
Ultima actualizare:

Se pare că Brexitul presupune consecințe negative nu doar în plan economic și politic, dar și social. O parte dintre cetățenii care au votat pentru ieșirea Regatului Unit din UE sunt tot mai ostili față de străinii de orice naționalitate. În acest context, discursul din plenul Parlamentului European al lui Nigel Farage, liderul UKIP, nu a făcut decât să amplifice situația.

În urma referendumului din 23 iunie, o bună parte din cetățenii britanici au votat Brexit pentru a nu le mai da voie imigranților să le "invadeze" țara - cel puțin aceasta este concepția generală - fără a se gândi la adevăratele probleme pe care le-ar presupune o astfel de decizie.Comportamentul xenofob și rasist nu este o noutate pentru spațiul britanic, dar după ce a fost votată ieșirea din Uniunea Europeană, au fost semnalate tot mai multe cazuri de abuzuri și atacuri la persoană în public pe motive rasiale sau pur și simplu față de cei care par a avea alte origini decât cele engleze.Fie că se află în metrou sau în tramvai, pe stradă, ori în oricare alt loc public, diverse persoane cu viziuni radicaliste insultă, iar uneori chiar devin violente față de imigranți.

Rasiștii și xenofobii stârnesc conflicte cu orice persoană care li se pare lor dubioasă, fără a lua în calcul că poate fi tot cetățean englez. 

"Îmi aduceam copiii de la școală când alți cinci, de câțiva ani, au venit la noi spunându-ne că au votat ca să plecăm și de ce încă mai suntem în țara lor, ar trebui să plecăm acasă. Băiatul meu de cinci ani a început să plângă întrebându-mă dacă suntem nevoiți să ne părăsim casa și să ne mutăm altundeva. Eu l-am asigurat că aici este acasă și nu plecăm nicăieri", a declarat o femeie de cetățenie engleză, potrivit Metro.co.uk. 

În măsura în care chiar și cei care sunt născuți în Marea Britanie din părinți cu cetățenie britanică se confruntă zilnic cu un astfel de comportament intolerant și insultător din partea altor cetățeni englezi, la ce ar trebui să  ne așteptăm în cazul românilor care muncesc sau studiază acolo? 

Dacă ne amintim, în anii precedenți, România a fost de mai multe ori subiect de batjocură pentru englezi și uneori chiar în timpul unor emisiuni televizate. Mass-media i-au făcut pe englezii de rând să creadă că românii sunt simpli provinciali care se ocupă doar cu cerșitul și hoția și în nenumărate rânduri și-au exprimat disprețul față de acei oameni și i-au îndemnat să plece acasă. 

Unul dintre marii artizani ai Brexitului, liderul Partidului UKIP, nu pare deloc deranjat de faptul că dorința de depărtare de Europa scapă de sub control și amenință să stârnească reale conflicte civile.  

De altfel, Nigel Farage chiar a declarat în 2014 în mod public, la un post de radio, că nu este deloc un simpatizant al imigranților români și nu-i dorește în Regatul Unit. "Am fost întrebat dacă aș fi îngrijorat în cazul în care un grup de români s-ar muta lângă locuința mea. Dacă locuiești în Londra, cred că ar trebui să te îngrijorezi", a afirmat Nigel Farage, potrivit IbTimes.co.uk.

Mai multe