Europa este sub asediul focului, vijeliilor şi apelor
E prăpăd în toată Europa! Dacă în unele părţi, vijeliile, ploile şi inudaţiile îi îngrozesc pe oameni, în alte zone, incendiile pârjolesc totul în cale. La noi, nu mai există zi fără copaci smulşi din rădăcini, iar veştile nu sunt bune deloc! Până mâine seară, meteorologii anunţă vijelii şi ploi puternice.
Argeş, Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui şi municipiul Bucureşti sunt zonele în care, de aseară, s-au abătut furtunile. Iar, până diseară, la ora 20.00, ploile, vijeliile şi grindina ne vor da bătăi de cap.
Şi asta după ce, cu doar două zile în urmă, natura s-a dezlănţuit în 91 de localităţi din 17 judeţe şi Capitala. „Din cauza vântului puternic şi a descărcărilor electrice, la nivel naţional, au fost înregistrate 30 de victime. Totodată, 687 de arbori au fost doborâţi pe carosabil, maşini, locuinţe şi stâlpi de electricitate, fiind afectate 24 de acoperişuri şi 72 de autovehicule”, a anunţat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
În judeţul Galaţi, de pildă, 22 de oameni au fost răniţi, marţi după-amiază, de copacii trântiţi la pământ de vântul nervos. Aproximativ 150, doar în municipiul Galaţi, 30 de autoturisme fiind avariate, iar cinci străzi, blocate.
Vremea creează probleme mari şi în restul Europei. Meteorologii germani au emis cod violet de inundaţii, acesta fiind mai sever decât cel roşu.
Avertizarea e valabilă pentru districtele de la poalele Munţilor Harz, din centrul Germaniei. Aici, ploile au transformat mici pârâuri în torente învolburate, care au inundat străzile şi beciurile caselor. Pompierii s-au declarat neputincioşi: „Nu putem face nimic. Apa vine mai repede decât putem pompa noi”.
În Portugalia şi Franţa, incendiile de vegetaţie sunt cele care bagă spaima în oameni. De patru zile, 5.000 de pompieri cu o mie de autospeciale şi 20 de avioane se luptă cu flăcările în vestul Portugaliei. 12 localităţi sunt în pericol, motiv pentru care au fost evacuate. În Franţa, aceeaşi situaţie: 4.000 de hectare de vegetaţie au fost mistuite de foc în Corsica şi în sud-est, iar 10.000 de oameni au fost forţaţi, miercuri noapte,să-şi părăsească locuinţele. Focul s-a aprins şi în apropiere de localitatea Bormes-les-Mimosas, situată pe malul Mării Mediterane între Toulon şi Saint-Tropez.
"Fenomenele meteo extreme se vor intensifica. Populaţia trebuie să înveţe să asculte alertele. Când e alertă de vijelie, rămâi în clădire, nu pleci pe stradă”.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă