Europa reia vaccinarea cu AstraZeneca. În ce tări reîncepe imunizarea populației

19 martie 2021 16:40   Internațional
Ultima actualizare:

Germania, Franța și alte câteva țări europene au decis să reia imunizarea populației generale cu vaccinul produs de AstraZeneca. Hotărârea a fost luată după ce reprezentanți ai Agenției Europene a Medicamentului au declarat că serul este sigur și eficient împotriva îmbolnăvirilor cu Covid-19.

Germania, Franța dar și alte câteva țări UE au decis joi, 18 martie, să continuie vaccinarea cu serul AstraZeneca, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a asigurat că vaccinul nu are nici o legătură cu apariția trombozelor în cazul persoanelor vaccinate cu acest produs.

GERMANIA. Germania a reluat administrarea vaccinului AstraZeneca începând de vineri, 19 martie, potrivit ministrului Sănătății german Jens Spahn. „scopul comun al guvernului federal și al tuturor celor 16 landuri este ca vaccinările cu AstraZeneca să înceapă mâine”, declara ieri oficialul. Germania suspendase utilizarea vaccinului ca măsură de precauție. Ministrul Sănătății german spunea atunci că decizia finală va fi luată în funcție de recomandările EMA. 

FRANȚA. Franța, Italia, Letonia, Bulgaria și Slovenia vor continua de asemenea vaccinarea cu serul AstraZeneca, în conformitate cu îndrumările Agenției Europene a Medicamentului. Jean Castex, premierul Franței, de exemplu, s-a vaccinat chiar azi cu serul produs de compania anglo-suedeză, pentru a da încredere populației că totul este în regulă. „vaccinul AstraZeneca este eficient, după cum subliniază autoritatea de reglementare europeană. Are doar efecte secundare relativ rare”, a afirmat Castex. 

ITALIA. Tot vineri au fost reluate vaccinările cu serul AstraZeneca și în Italia. Premierul italian a declarat în acest sens că „prioritatea Guvernului este să efectueze cât mai multe vaccinări în cel mai scurt timp posibil”. La fel s-a întâmplat și în Lituania, care a decis reînceperea imunizării tot la sfârșitul acestei săptămâni. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Arunas Dulkys. Oficialul se va vaccina cu seul AstraZeneca luni, alături de președintele țării și premier. 

SPANIA. Spania va reintroduce imunizarea cu AstraZeneca miercuri, 24 martie, dar va exclude unele grupuri demografice pentru a minimaliza riscurile. 

Norvegia și Suedia au decis să mai aștepte

Norvegia și Suedia sunt țările care au decis să mai aștepte puțin înainte de a lua decizia reînceperii imunizării cu vaccinul AstraZeneca. Serul av fi deocamdată suspendat până ce organismele lor de sănătate publică vor evalua situația. „vaccinările cu AstraZeneca vor rămâne suspendate până când vom avea o imagine completă asupra situației”, a declarat directorul Institutului Norvegian de Sănătate Publică, Camilla Stoltenberg, spunând că este prematur să ajungem la o concluzie finală asupra riscurilor vaccinului.

Suedia a spus că „are nevoei de câteva zile” înainte de a lua o decizie cu primire la imunizarea populației cu AstraZeneca.

Ce se întâmplă cu lotul problematic din România?

Comitetul național pentru campania de vaccinare a anunțat, în urma deciziei Agenției Europene a Medicamentului, că va lua vineri o decizie în privința lotului ABV2856 de AstraZeneca, carantinat în 11 martie, ca „măsură de precauție extremă".

Joia trecută, CNCAV anunţa că a decis ca peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, provenind dintr-un lot pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, să fie carantinate temporar.

Cu privire la lotul ABV 2856 - pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării - CNCAV preciza, la acea vreme, că România a recepţionat prima tranşă de 81.600 doze în data de 7 februarie. Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze.

În urma şedinţei din 11 martie, la care au participat reprezentanţi ai CNCAV, INSP, MS, ANMDMR, s-a decis "carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului".

EMA: „Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient”. 

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat joi seară, pe 18 martie, într-o videoconferința extrem de așteptată că vaccinul AstraZeneca este sigur si eficient.  Administrarea acestui vaccin va continua în Uniunea Europeană.

S-a menționat însă că, pe baza dovezilor existente, nu poate fi eliminată sută la sută o legătură între cazurile formării unor cheaguri de sânge și vaccin. Efectele secundare vor fi monitorizate cu atenție, în continuare, au explicat reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului. Prospectul vaccinului AstraZeneca va fi actualizat. Înaintea acestor declarații și Organizația Mondială a Sănătății recomandase continuarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca.

Mai multe