Europa se întoarce la restricţii. Cum acționează Germania și Danemarca
Europa a ajuns din nou epicentrul pandemiei de COVID. Când credeau că au scăpat de valul 4 şi deja îşi relaxaseră măsurile, tot mai multe ţări se confruntă acum, în prag de sărbători, cu o explozie a numărului de infectări. Îngrijorate, autorităţile se întorc la restricţii dure, care îi vizează în principal pe nevaccinaţi.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat vineri că situaţia este „foarte îngrijorătoare în 10 ţări (Belgia, Polonia, Ţările de Jos, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria şi Slovenia) şi „îngrijorătoare” în alte 10 (Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, România şi Slovacia).Experţii cred că această creştere a infectărilor a venit pe fondul relaxării restricţiilor, după domolirea valului 4, dar şi din cauza sezonului rece, care îi face pe oameni să petreacă mai mult timp împreună, la interior.
În plus, nu toate ţările au depăşit pragul de imunizare. Dacă în Spania sunt vaccinaţi complet 80% din locuitori, Franţa şi Germania au cifre mai mici (68%, 66%), iar ţările din est şi centru chiar mai puţin.
„Ce vedem acum e cumva o recidivă a valului 4, după ridicarea restricţiilor. Este valul nevaccinaţilor din ţările care au totuşi procent mare de vaccinare. Arată cât de periculoasă e tulpina Delta şi cât de inconştienţi sunt guvernanţii noştri”, a explicat pentru Click! cercetătorul Octavian Jurma.
Austria, carantină dură pentru nevaccinaţi
Astfel, împotriva nevaccinaţilor, majoritatea acestor ţări iau acum măsuri şi impun restricţii dure. De luni dimineaţa, pe o perioadă de cel puţin 10 zile, Austria plasează în carantină circa 2 milioane de oameni care nu s-au vaccinat anti-COVID. Aceştia vor putea ieşi din casă doar pentru activităţi considerate vitale, precum cumpărăturile esenţiale, mersul la serviciu, la şcoală, la medic, pentru o scurtă plimbare în jurul casei sau pentru a se vaccina. Cei prinşi că încalcă măsurile riscă amenzi de până la 500 de euro. În Austria, circa 65% din populaţie este vaccinată cu schemă completă. Iată că nu e suficient!
Germania mobilizează soldaţii
Pentru a ajuta serviciile sanitare copleşite de numărul de bolnavi, Germania se pregăteşte să mobilizeze armata, anunţă The Guardian, citat de News.ro. 12.000 de soldaţi vor fi mobilizaţi până la Crăciun. Printre misiunile lor se numără efectuarea de teste în aziluri şi spitale, precum şi vaccinarea.
Danemarca reintroduce certificatul COVID
Danemarca reintroduce certificatul COVID, retras pe 10 septembrie, când numărul cazurilor noi era de patru ori mai mic decât cel actual. Certificatul e obligatoriu în special în baruri, restaurante şi cluburi de noapte.
Grecia, un nou record de infectați
Grecia înregistrează şi ea o „explozie” a cazurilor de COVID, numărul crescând constant de la sfârşitul lui octombrie. Săptămâna trecută autorităţile anunţau peste 8.000 de cazuri, un nou „record” de la apariţia pandemiei. Totuşi, guvernul elen pune accent pe vaccinare şi pe adoptarea unor măsuri, fără a recurge la carantină.
Se infectează mai mult nevaccinaţii
Cu toate că majoritatea ţărilor au rate de vaccinare mult mai mari decât România, iată că asta nu a împiedicat virusul să se răspândească. Diferenţa este că, cel puţin deocamdată, rata internărilor în spitale şi a deceselor este scăzută, dar se aşteaptă să crească în următoarele două săptămâni.