Experții străini: ”Evoluția pandemiei se va înrăutăți în următoarele 6-12 săptămâni”

20 octombrie 2020 12:41   Internațional
Ultima actualizare:

Următoarele 6-12 săptămâni vor fi cele mai grele din toată perioada pandemiei. Avertizarea vine din partea medicului american Michael Osterhom, directorul Centrului de Cercetare și Politici privind Bolile Infecțioase de la Universitatea din Minnesota. Și alți specialiști din Europa se așteaptă la un val mare de cazuri în sezonul rece.

Medicul epidemiolog este de părere că pandemia Covid-19 se va agrava în lunile de toamnă și iarnă. Mai ales în contextul în care politicienii au probleme de comunicare în discurul public, astfel că populația nu mai crede în acest virus.

Oamenii lasă grad jos și iată că peste tot în lume asistăm la un val uriaș de cazuri.

Dacă în România am depășit 4.000 de cazuri noi în fiecare zi și specialiștii se așteaptă ca cifra să ajungă la 7.000, în SUA este și mai dramatic.

„Vineri, am avut 70.000 de cazuri, bilanț asemănător cu cel mai mare număr pe care îl văzusem în iulie. Vom vedea cifre mult, mult mai mari. Chiar și atunci când vor exista pe piață vaccinurile (nu mai devreme de al treilea trimestru al anului viitor), jumătate din populația SUA, în acest moment, este sceptică în ceea ce privește chiar administrarea acestora. Deci, ceea ce avem acum este o problemă majoră de comunicare a mesajelor privind pandemia și virusul”, avertizează Michael Osterhom, citat de Business Insider.

Și nu doar America este în pericol, ci și Europa. În multe capitale au fost reluate restricțiile, după ce cazurile de infectări au crescut alarmant.

Spitalele și clinicile aflate deja sub tensiune se tem de o mulțime de noi infecții respiratorii, inclusiv virusul gripal și virusul sincițial respirator (VSR), un alt agent patogen sezonier care poate provoca boli grave la copiii mici și la vârstnici.

Patru tipuri de coronavirus care provoacă răceală

Există alte patru tipuri de coronavirus, care provoacă simptome comune de răceală.

Toate se răspândesc mai ușor iarna, în sezonul tradițional de boli respiratorii. Gripa, rinovirusurile, care cauzează și răceala obișnuită, și virusul sincițial respirator au comportamente similare.

”Da, poate fi sezonier, pe baza altor viruși care tind să atingă vârful în timpul iernii”, a declarat pentru BBC Rachel Lowe, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

”Vremea rece și umiditatea scăzută sunt factori de risc. Cel de-al doilea factor de risc este reprezentat de timpul petrecut în interior. Deci, protecția aerosolilor (picăturile aeriene) și timpul de supraviețuire al aerosolilor este mai mare în camerele închise decât în exterior. Așadar, pe măsură ce stăm mai mult în camerele închise, cu cât aerul este mai rece și mai uscat, riscurile cresc. Problema cu acest tip de virus este că nu știm niciodată ce se va întâmpla. Dacă o să apară o mutație a virusului, o modificare a virulenței, o modificare a proprietăților de transmitere. Nu este clar. Analizând unele dintre epidemiile de gripă, și aici avem cea mai mare experiență, putem observa că au circulat timp de trei ani. Gripa porcină a dispărut după trei ani de epidemie. Una dintre speranțe este, că, la fel, va disparea, la un moment dat, și pandemia de coronavirus. Sau vor apărea mutații ale virusului și va fi mai puțin periculos, cu o rată de mortalitate mai mică – va fi un virus care se va adapta sistemului uman”, a precizat și Tobias Welte, profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucru Covid-19 din Germania.

Vaccinul pentru gripa sezonieră, importat în sezonul rece

Acesta a spus că peste tot în lume ar trebui să fie pe cât posibil de evitat să avem și coronavirus și gripă sezonieră în același timp.

”Există însă posibilitatea de a preveni această situație. Așadar, ar trebui să începem vaccinarea- vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică-, pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp”, a transmis Welte  într-un interviu acordat serviciului balcanic al Europei Libere.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/lume/avertisment-oms-despre-covid-19-acestui-virus-ii-plac-toate-anotimpurile

https://www.click.ro/news/national/medic-ati-alegem-pe-cine-ducem-la-terapie-intensiva-am-ajuns-acolo-credeati-ca-n-am

Mai multe