Explozia din Beirut a avut puterea a 3 kilotone de TNT. Nitratul de amoniu, de vină și pentru tragedia de la Mihăilești
Ora 18.08, 4 august. O explozie care a semănat cu bomba atomică de la Hiroshima dezlănțuie apocalipsa peste Beirut. Senzorii seismici GFZ înregistrează un cutremur de 3,5 și suflul exploziei se resimte până în Larnaca, din Cipru, la 240 km distanță. După risipirea fumului rămâne un decor apocaliptic.
Peste 100 de persoane au murit și 4.000 au fost rănite de ploaia de cioburi și bucăți de beton adusă de suflul teribil al exploziei. Beirutul este la un pas de o catastrofă umanitară după ce toate spitalele capitalei, și așa chinuite de numărul pacienților de COVID-19, au fost umplute, inclusiv pe holuri, cu trupuri sângerânde.
Inițial s-a crezut că este vorba de un atentat produs în portul orașului, în ziua în care se aștepta verdictul în procesul privind asasinarea fostului premier Rafik Hariri, din 2005. Abia azi (5 august), premierul libanez Hassan Diab anunță că a fost vorba de explozia a 2.750 de tone de nitrat de amoniu care au fost depozitate în port începând din 2014. Deflagrația a avut puterea a 3 kilotone de TNT, adică 20% din puterea bombei care a șters Hiroshima de pe fața Pământului.
Mii de pompieri, paramedici și militari scormoneau ieri printre ruine în căutarea disperată după supraviețuitori. SUA, Franța, Regatul Unit, România (n.r. prin mesajul lui Klaus Iohannis) și chiar Israelul și Iranul și-au oferit sprijinul. Crucea Roșie Libaneză a anunțat ieri că spitalele vor intra într-o criză de sânge și a făcut apel la populație să doneze plasmă pentru a-i salva pe răniți. Prima explozie produsă la depozit a fost de mai mică intensitate și a fost precedată de un incendiu bizar, care scuipa în aer un fum portocaliu.
Sediul ambasadei României din Beirut a fost afectat de suflul nimicitor
Un politician libanez, secretarul general al partidului Kataeb, a murit în urma rănilor survenite după explozia masivă. Inclusiv sediul ambasadei României din Beirut a fost afectat de suflul nimicitor, dar ambasadorul Victor Mircea nu a fost rănit. Președintele Michel Aoun a decretat trei zile de doliu național și va aloca 66 de milioane de dolari din fondurile de urgență pentru a evita producerea unei crize umanitare. Libanu resimte deja efectele crizei economice declanșate de pandemia de COVID-19 care a ucis 55 de persoane și a infectat peste 5.000. Explozia vine să dea încă o lovitură statului care abia și-a revenit după ce a fost distrus aproape în întregime de un război care a durat 20 de ani. Conform Reuters, clădirile de pe o rază de cinci kilometri în jurul portului din Beirut au suferit de pe urma exploziei.
Nitratul de amoniu, îngrășământul ucigaș
Rami Rifai, de 38 de ani, din Beirut stă de veghe la căpătâiul celor două fiice ale lui și explică pentru Reuters: ”Am fost martor la războiul care a chinuit țara, dar o asemenea explozie nu am văzut niciodată”. Locuința lui Rifai e la 1 km de port, dar suflul a fost așa de puternic încât fetițele lui au fost practic mitraliate de o ploaie de cioburi și pietre. Îngrășământul agricol numit nitrat de amoniu e o substanță cristalină, fără miros, care e extrem de periculoasă atunci când intră în contact cu o sursă de căldură. Printre exploziile devastatoare ale acestui îngrășământ menționăm: atentatul din Oklahoma City din 1995, de la o clădire federală, soldat cu 168 de morți; explozia din 2013, de la o fabrică de îngrășământ din Texas, SUA, care a ucis 15 persoane și explozia de la combinatul chimic din Toulouse, Franța, din 2001, soldată cu 31 de morți.
Nitratul de amoniu, cauza tragediei de la Mihăilești
Nici țara noastră nu a fost ferită de tragedii cauzate de nitratul de amoniu. La 24 mai 2004, la primele ore ale dimineții, pe drumul european E85, la 32 de km de orașul Buzău, în comuna Mihăilești, are loc o explozie devastatoare. Un TIR încărcat cu 20 de tone îngrășământ este pulverizat și deflagrația produce un crater adânc de 6,5 metri și cu diametrul de 21 de metri. 18 oameni își pierd viața: șapte tineri pompieri, trei localnici care au vrut să dea o mână de ajutor, șoferul și doi jurnaliști de la Antena 1. 13 persoane sunt grav rănite. Bucățile de metal din TIR au ajuns până la 1,2-1,5 km de crater.
Citește și: