Fantome pe străzi sau carantina de weekend. Iată cele mai neobișnuite măsuri de distanțare socială luate în alte țări!
Planul lui Streinu-Cercel care prevedea, printre altele, carantinarea persoanelor de peste 65 de ani, nu este singurul controversat. Și alte state din lume au idei ciudate pentru a-i ține pe oameni în case și a preveni răspândirea coronavirusului. Multe dintre ele au ajuns chiar să fie puse în practică.
Fantome pe străzi, în Indonezia
Statul Kepuh din Indonezia a fost o bună perioadă de timp, la începutul acestei luni, bântuit de „fantome”. Arătări în alb patrulau pe stradă și se năpusteau asupra trecătorilor care îndrăzneau să iasă din locuințe. Cunoscute sub numele de „pocong”, „fantomele” sunt îmbrăcate în giulgiu alb, au fețele pudrate și ochii conturați. În folclorul indonezian, ele reprezintă sufletele morților, rămase captive.
„Am vrut să fim diferiți și să intimidăm pentru că locuitorilor încă le lipsesc cunoștințele despre modul de combatere a răspândirii bolii. Ei vor să trăiască la fel și le e foarte greu să urmeze instrucțiunile de a sta în case”, a explicat conducătorul satului. În realitate, arătările fantomatice au avut un efect opus: potrivit Agerpres, oamenii au ieșit și mai mult din locuințe pentru a le vedea și a le fotografia.
Femeile și bărbații ies din case în zile diferite
Tot la începutul acestei luni, pe perioada stării de izolare, președintele statului Peru, Martin Vizcarr, a instituit o măsură de distanțare socială cel puțin ciudată. Aceasta prevede ca bărbații să iasă din case lunea, miercurea și vinerea, iar femeile marțea, joia și sâmbăta. Duminica, orice ieșire pe stradă e interzisă, a informat tvr.ro. Logica ar fi că „detectarea vizuală a celor care încalcă regulile ar fi mult mai ușoară”. Măsura nu se aplică angajaților din bănci, farmacii, spitale și supermarketuri. Aceeași carantină în funcție de sex se aplică și în Panama și în unele orașe din Columbia.
Turcia are carantină doar în weekend
Nimeni nu are voie să iasă din casă sâmbăta și duminica. În cursul săptămânii, pot ieși doar cetățenii care au între 20 și 65 de ani. Și în Arizona există zone unde populația e „consemnată” la domiciliu în weekend. Potrivit digi24.ro, în Libia, oamenii pot ieși din case doar între orele 7.00 și 12.00, magazinele fiind deschise doar în acest interval. Nu vrem să ne imaginăm aglomerația care se creează dimineața în acele locuri!
Liber pe străzi pentru cei care au „carduri de imunitate”
Mai multe țări, printre care Germania, Italia, Marea Britanie și SUA au luat în calcul eliberarea unor carduri sau brățări persoanelor care au avut și s-au vindecat de coronavirus. Chile este prima țară din lume care va oferi aceste „carduri de imunitate”. Potrivit The Guardian, ele le permit deținătorilor să se întoarcă fără restricție la locurile lor de muncă. Autoritățile sunt de părere că pacienții nu se mai pot contamina din nou cu virusul și astfel nu mai trebuie să stea izolate. Totuși, Institutul Național de Sănătate din Italia atrage atenția că doar 10% dintre cei recuperați au dezvoltat anticorpi.
Militărie în școlile din Danemarca
Pentru copiii de până în 12 ani care se vor întoarce la școală, Danemarca a instituit un set de măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Conform digi24.ro, curțile școlilor au fost împărțite în secțiuni, cu bandă, iar orele sunt ținute cu un număr mai mic de elevi, astfel încât băncile să fie așezate la distanță de doi metri una față de alta. Elevii iau pauze la intervale eșalonate, stau afară cât mai mult timp posibil, se spală pe mâini la fiecare două ore, iar suprafețele sunt dezinfectate de două ori pe zi.
Tot în Danemarca este „dezlegare la sex”
Reprezentanţii Autorităţii pentru Sănătate Publică au anunţat că, în ciuda restricțiilor de circulație impuse din 13 martie, persoanele singure se pot întâlni cu alte persoane în scopuri intime, indiferent dacă se află într-o relație sau nu. Singura condiție este „nu vă întâlniți cu mai multe de 10 persoane simultan!”, aflăm de pe adevarul.ro. „Sexul este bun, este sănătos. Suntem fiinţe sexuale şi, desigur, puteţi face sex în această situaţie. Ca orice contact cu omul, există riscul de infecţie, dar, bineînţeles, oamenilor trebuie să li se permită să facă sex”, a spus Soren Brostrom, şeful Autorității pentru Sănătate Publică, citat de publicaţia Afton Bladet.