«Fata afgană» a fost deportată din Pakistan! Ce i-a promis preşedintele ţării

10 noiembrie 2016 14:29   Internațional
Ultima actualizare:

Sharbat Gula, cunoscută drept „Fata afgană” sau „Mona Lisa a războiului din Afganistan”, a fost arestată acum două săptămâni, fiind acuzată că ar fi obținut în mod fraudulos o carte de identitate pakistaneză. Săptămâna trecută, un tribunal din Pakistan a respins cererea de eliberare condiționată pentru femeie devenită celebră după ce fotografia ei a fost publicată pe coperta revistei National Geographic. Între timp, Sharbat a fost deportată din Pakistan.

Sharbat Gula a fost condamnată la 15 zile de închisoare şi a executat această pedeapsă într-un spital în care a primit tratament împotriva hepatitei C.

Femeia afgană şi cei patru copii ai săi au fos predaţi autorităţilor afgane la graniţa dintre cele două state. Sharbat Gula a avut o întâlnire cu preşedintele afgan Ashraf Ghani în Kabul. Preşedintele a spus că Sharbat reprezintă “speranţa noastră”. Totodată, el s-a angajat să aibă grijă de femeie şi copii săi şi le-a promis că le va da un apartament în care să locuiască, potrivit The Guardian.

Celebra fotografie ”Fata afgană” a fost realizată în 1984, pe când Sharbat Gula avea vârsta de 12 ani şi trăia într-o tabără de refugiaţi din nord-vestul Pakistanului, după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul.

Imaginea, publicată pe o copertă a revistei National Geographic, a devenit una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume. Fotografia de pe coperta revistei National Geographic a fost realizată de fotograful Steve McCurry în 1984. 

Mai multe