Fata cu cei mai frumoși ochi din lume, arestată în Pakistan! Celebra refugiată riscă pușcăria

27 octombrie 2016 7:50   Internațional
Ultima actualizare:

Sharbat Gula a devenit cunoscută drept „Fata Afgană” sau „Mona Lisa a războiului din Afganistan” după ce o fotografie cu aceasta, realizată în 1985 de către jurnalistul Steve McCurry, a apărut pe coperta revistei National Geohgraphic. Frumusețea ei a devenit cunoscută în toată lumea, dar indentitatea femeii a fost descoperită abia în 2002. Acum, Sharbat revine în atenția presei mondiale, după ce a fost arestată.

Ochii ei verzi sunt cunoscuți pe toată planeta. Gula a fost forțată să-și părăsească locuința în timpul Războiului Afgano-Sovietic și a fost fotografiată într-o tabără de refugiați afgani. Faimoasa fotografie „Fata afgană” a lui Steve McCurry nu i-a adus și o viață mai bună. Celebritatea ei din Vest nu era le fel și acasă. 

Acum, Sharbat Gula are aproximativ 42-43 de ani, femeia nu știe exact care este anul ei de naștere. „Fata afgană” are în prezent probleme cu legea și a fost ridicată de către polițiști din locuința ei aflată în Peshwa. Gula a fost acuzată că a obținut cetățenie pakistaneză prin falsificarea unor documente și riscă până la 7 ani de pușăcrie dacă se va dovedi că este vinovată, conform USA Today

Familia ei a fugit în Pakistan înpreună cu mii de familii afgane atunci când forțele sovietice au invadat Afganistanul, în 1970. McCurry a fotografiat-o pe Sharbat atunci când avea 12 ani, într-o tabără de refugiați aflați la granița dintre Afganistan și Pakistan.

Fotografia ei a apărut pe coperta National Geographic în luna iunie 1985 și a fost utilizată pentru mediatizarea situației dificile a refugiaților. McCurry nu i-a aflat numele și în ciuda călătoriilor repetate în reguiune nu a reușit să o găsească. Cu toate acestea, fotograful a găsit-o 17 ani mai târziu, în 2002, în Peshawar, un oraș aflat în nord-vestul Pakistanului.

Anul trecut, guvernul pakistanez a început o acțiune împotriva refugiaților afgani care ar fi folosit documente false pentru a obține cetățenie. În anchetă apare și numelel lui Sharbat Gula. 

Mai multe