Filipine a intrat oficial în recesiune din cauza pandemiei, pentru prima dată, în ultimii 29 de ani

6 august 2020 8:43   Internațional
Ultima actualizare:

Pandemia de coronavirus a avut un impact major asupra economiei din Filipine. Țara a intrat în recesiune, după mai bine de 29 de ani în care nu s-a confruntat cu probleme majore de ordin economic.

Filipine este grav afrectată de pandemia de coronavirus din punct de vedere economic, confruntându-se cu o situație prin care nu a mai trecut de aproximativ 30 de ani. Economia filipineză s-a contractat peste așteptări în trimestrul al doilea, căzând în recesiune pentru prima dată în ultimii 29 de ani,pe fondul blocajelor instituite de coronavirus.

Economia națiunii din sud-estul Asiei a scăzut cu 16,5% în aprilie-iunie față de aceeași perioadă a anului trecut - cea mai mare scădere a PIB din 1981 încoace, a declarat joi institutul local de statistică. Previziunile indicau o scădere de 9%, dar contracția a fost mai severă decât se așteptau economiștii, iar recesiunea nu a putut fi evitată, relatează Hotnews.ro.

Situația este departe de a-i găsi soluționare. Din contră, ea s-ar putra agrava întrucât numărul îmbolnăvirilor continuă să creească, iar autoritățile ar putea fi nevoite să înăsprească măsurile de protecție în capitala Manila și în alte regiuni din apropiere.

"Economia Filipinei a intrat în recesiune, confirmând impactul distructiv al blocajelor asupra unei economii dependente de consum", a spus economul principal al ING, Nicholas Antonio Map. „Cu un șomaj foarte ridicat care se preconizează să urce în lunile următoare, nu ne așteptăm la o schimbare rapidă a comportamentului de consum, cu atât mai mult cu cât cazurile de COVID-19 sunt în creștere”, a concluzionat acesta.

Președintele filipinez, sfat controversat despre combaterea coronavirusului cu benzină

În urmă cu aproximativ două săptămâni, președintle fillipinez a oferit un sfat bizar sutelor de oameni care se află în imposibilitatea de a achiziționa dezinfectant. El a declarat, în cadrul unei conferințe, că cei care nu își pot permite dezinfectant pot folosi benzină, căci efectele sunt aceleași privind combaterea virsului. Purtătorul de cuvânt al președintelui a declarat că liderul a făcut o glumă nereușită, însă omul politic a insistat că vorbea cât se poate de serios.

„E adevărat ce am spus. Cine nu are alcool, mai ales oamenii săraci, mergeți la benzinărie și turnați-vă în palme câteva picături de benzină. Este dezinfectantă. Dacă nu aveți altceva, faceți așa”, a spus Rodrigo Duterte.

Mai multe