FOTO Cum arată interiorul Catedralei Notre Dame după incendiul devastator. Reconstrucția ar dura între 10 și 15 ani

15 aprilie 2019 20:31   Internațional
Ultima actualizare:

Catedrala Notre Dame din Paris a luat foc luni, 15 aprilie, iar serviciile de urgență au acționat imediat pentru a stinge flăcările. Incidentul a început în jurul orei 18:50, ora Parisului (ora 19.50 ora României). Oficiali francezi, inclusiv preşedintele Emmanuel Macron şi primarul Parisului, Anne Hidalgo, au mers la faţa locului. Acoperişul s-a prăbuşit în totalitate, dar multe opere de artă şi artefacte au fost salvate. La 00.00, ora Franţei, incendiul fusese stăpânit, dar pompierii mai aveau nevoie de câteva ore să răcească structura. Incendiul a fost stins complet după 16 ore.

Echipele de pompieri încă evaluează daunele din interior

Pompierii vor lucra în următoarele două zile pentru a se asigura că infrastructura este salvată, a declarat Ministrul francez de Internet, Christophe Castaner. El a menţionat, conform cnn.com, că încă există un risc ca edificiul să fie afectat. Mai mult, va dura mult până Catedrala va fi reclădită, "zile şi luni", însă experții au declarat că această reconstrucție poate dura între 10-15 ani. Unul dintre cei doi președinți ai Grupului de Companii pentru Restaurarea Monumentelor Istorice a estimat că reconstrucția catedralei poate dura ani buni. "Restaurarea va dura între 10 și 15 ani, e un termen rezonabil, cred eu", a spus Frederic Letoffe.

Interiorul Catedralei Notre Dame, acoperit de cenuşă şi lemn ars

Datorită muncii intense timp de două ore a peste 400 de pompieri, faţada vestică, cu cele două turnuri emblematice, dar şi structura Catedralei au fost salvate. Imagini din interior arată urmele lăsate de incendiu, cu moloz, cenuşă şi lemn ars căzute peste altar, care din fericire nu a fost atins. Crucea din centrul lui stă încă în picioare 

Multe dintre operele de artă din Catedrală au fost salvate. Coroana de spini a lui Isus şi tunica sfântului Ludovic au fost duse la Primărie, iar restul operelor vor fi ţinute la Luvru. Mai mult, autorităţile au confirmat că geamurile cu rosalii nu au fost grav afectate.

Reacţiile liderilor politici din întreaga lume 

Liderii politici din întreaga lume au transmis mesaje de solidaritate. „Notre-Dame aparţine întregii umanităţi. A inspirat scriitori, pictori, filozofi şi vizitatori din întreaga lume”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

„Sunt îngrozit de imaginile de la Paris, cu flăcările de la Catedrala Notre-Dame, un exemplu unic de clădire de patrimoniu mondial, care a rezistat din secolul al XIV-lea. Gândurile mele se îndreaptă către poporul şi Guvernul francez”, a fost mesajul secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Donald Trump a sugerat folosirea avioanelor de tip cisternă

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a descris incendiul ca fiind unul oribil şi le-a sugerat pompierilor să folosească avionele de tip cisternă pentru a anihila rapid flăcările. Autorităţile franceze nu au optat pentru acest tip de intervenţie întrucât structura, deja afectată de flăcări, ar fi fost pusă în pericol suplimentar de forţa apei.

Premierul britanic Theresa May a declarat că gândurile sale se îndreaptă către poporul francez, în timp ce Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a spus că imaginile cu catedrala în flăcări sunt „dureroase”. 

Pompierii nu au fost siguri că pot salva structura de rezistență

UPDATE 3.00 Potrivit comunicatului de presă emis de către reprezentanţii pompierilor care au intervenit la faţa locului, peste 400 la număr, incendiul a fost stins în totalitate în jurul orei 3.30 noaptea, ora Franţei. Cel care a coordonat intervenţia, locotenentul Gabriel Plus a oferit un interviu agenţiei de presă AFP, în care a vorbit despre dificultăţile întâlnite pe parcursul operaţiunii. "La începutul misiunii, vremea şi timpul nu au fost de partea noastră. Vântul a bătut cu putere şi am fost nevoiţi să oprim intervenţia o perioadă de timp. Prioritatea noastră a fost să salvăm stâlpii de rezistenţă care susţin cele două turle. Imaginaţi-vă: structura slăbea sub ochii noştri, clopotele se prăbuşeau în jur, a fost o imagine de coşmar. Atunci când am început intervenţia eram lipsiţi de convingerea că structura ar putea rezista", a declarat acesta. 

UPDATE 1.00 Preşedintele Emmanuel Macron a ţinut un discurs în faţa Catedralei. El a declarat că ce era mai rău a fost evitat, deși ”bătălia nu s-a încheiat”. De asemenea, el a anunțat că o campanie de strângere de fonduri va fi demarată și a cerut ajutorul celor mai buni artiști din lume, notează guardian.co.uk. 

”Ce s-a întâmplat e o adevărată dramă. Pompierii au avut mult curaj, mult profesionalism și multă determinare. Vreau să le mulțumesc în numele întregii națiuni. Asta e istoria noastră și arde. Notre Dame e istoria noastră, literatura noastră, parte din spiritul nostru, aici au avut loc cele mai importante evenimente, epidemii, razboaie, revoluții, este epicentrul vieții noastre. Norde Dame arde și știu ce durere simt francezii. Dar în seara asta vreau să vă vorbesc și despre speranță. Să fim mândri pentru că această catedrală a fost construită acum peste 800 de ani și am restaurat-o de-a lungul secolelor. Și promit solemn în seara asta: o vom reclădi împreună”, a spus Macron, în fața catedralei care încă ardea. 

Incendiul de la Notre Dame, un accident

Parchetul din Paris a stabilit că incediul a fost un accident și va deschide un dosar. Mai mult, au fost eliminate posibilitatea ca focul să fi fost pus intenționat, precum și varianta unui atac terorist. 

UPDATE 23.54 UNESCO monitorizează situaţia, mai ales că Notre Dame făcea parte din patrimoniul organizaţiei din 1991. Ministerul de Interne a declarat că pompierii cred că mai au nevoie de trei-patru ore pentru a stinge focul. "Putem spune că structura Catedralei a fost salvată. Focul a scăzut în intensitate. Însă trebuie să fie extrem de prudenţi încă", a declarat secretarul de stat de Interne, Laurent Nunez. Un pompier a fost însă grav rănit.

UPDATE 23.30 O imagini realizată de sus de pompieri arată că focul s-a răspândit în întreaga Catedrală. Marţi va fi lansată o campanie de strângere de fonduri pentru a restaura ce va mai rămâne din Notre Dame. Din fericire, mai multe artefacte au fost scoase de dinainte din Catedrală, pentru a nu fi afectate de renovarea în curs. Mai mult, acum ar fi fost salvate multe alte opere de artă, deşi nu se ştie exact încă ce a mai rămas înăuntru. 

Oamenii care se află în zonă au îngenuncheat şi se roagă, şocaţi de proporţiile incendiului. 

UPDATE 22.54 Ministrul de Interne a declarat că nu ştie sigur dacă focul poate fi oprit şi că Notre Dame ar putea fi distrusă în totalitate. 

UPDATE 22.48 Conform secretarului de stat al Ministerului de Afaceri Interne din Franţa, Laurent Nunez, nu există victime şi nici răniţi. 

UPDATE 22.39 Pompierii se tem de pericolul ca focul să se răspândească în afara Catedralei, mai ales că pe partea de nord se află multe restaurante şi case unde incendiul poate cauza explozii şi daune importante. 

O parte din acoperiş s-a prăbuşit deja, iar focul a coborât la partea inferioară a clădirii. 

UPDATE 21.50 Întreaga structură a Catedralei a luat foc. Pompierii încearcă să salveze operele de artă din lăcaş, printre care şi  orga din secolul 17, care este încă funcţională, bucăţi din crucea pe care ar fi fost crucificat Isus şi un cui din cruce. Este foarte probabil ca vitraliile din Notre Dame să fie complet distruse. 

Procurorii din Paris au deschis un dosar pentru a vedea cauza exactă a incendiului. 

UPDATE 21.30 Preşedintele Emmanuel Macron şi soţia lui, Brigitte au ajuns la Catedrală. 

Le Monde notează că nu se poate interveni pe cale aeriană pentru că există un pericol ca apa aruncată din elicopere să distrugă Catedrala cu totul, pentru că sunt aruncate şase tone de apă, cu mare viteză. Astfel de intervenţii nu se folosesc foarte des în zone urbane pentru că sunt periculoase pentru clădiri şi oamenii din jur. 

Imagini live cu incendiul de la Catedrala Notre Dame

UPDATE 21.00 Turla Catedralei Notre Dame din Paris s-a prăbușit din cauza flăcărilor. Conform lemonde.fr, pompierii nu pot ajunge la flăcări şi sunt nevoiţi să monteze schele, iar oamenii se tem că totul va arde.

"Totul e în flăcări. Nu va mai rămâne nimic din structura care acoperă catedrala, care datează din secolele 13 şi 19", a declarat purtătorul de cuvânt al catedralei, Andre Font.  

Catedrala se închide la ora 18.00, aşa că e puţin probabil ca înăuntru să fie prinşi vizitatori, dar încă nu se ştie dacă angajaţii se mai află în lăcaş. 

Primele declarații ale președintelui francez, Emmanuel Macron

Primarul Parisului se află deja la faţa locului, iar preşedintele Emmanuel Macron este aşteptat şi el. 

Președintele Emmanuel Macron a pulicat un mesaj pe Twitter în care și-a arătat regretul pentru incidentul trist. „Catedrala Notre-Dame din Paris este în flăcări. Se simt emoțiile unei națiuni întregi. Îmi îndrept gândurile pentru toți catolicii și pentru toți francezii. Asemenea tuturor compatrioților, sunt trist în seara asta să văd că arde o parte din istoria noastră”, a scris președintele pe Twitter.

Zona care înconjoară Catedrala Notre Dame din Paris care datează de 850 de ani a fost eliberată, iar imaginile au făcut înconjurul lumii. În fotografii se poate observa gravitatea incendiului. Fumul a acoperit cerul capitalei franceze. Oficialii spun că focul ar fi pornit de la lucrările de renovare realizate la nivelul turlei construite de Viollet-le-Duc în secolul XIX.

Conform dailymail.co.uk, focul ar fi izbucnit în podul Catedralei, iar apoi s-a extins la întreg acoperişul. 

Mesajul primarului Parisului după ce catedrala Notre Dame a luat foc

Primarul Parisul a publicat un mesaj pe Twitter în care a explicat faptul că toate echipele de urgență s-au mobilizat și acum încearcă să oprească focul. „Ne-am mobilizat la locul faptei, lucrăm în strânsă legătură cu Dieceza din Paris (n.r. dieceza este o unitate administrativ-teritorială condusă de episcop). Rugăm pe toată lumea să respecte perimetrul de securitate”, a scris pe Twitter Anne Hidalgo, primarul Capitalei franceze, notează lemonde.fr.

Primarul adjunct a redactat un mesaj pe aceeași rețea de socializare, spunând că locul a fost securizat și se realizează toate manevrele necesare pentru a stinge flăcările.

„Incendiu important la Catedrala Notre Dame din Paris, trebuie să evacuați zona și să lăsați echipele de urgență să intervină”, a scris Emmanuel Gregoire.

Catedrala Notre Dame este vizitată anual de 13 milioane de persoane

Construcţia Catedralei Notre Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe faţada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluţii arhitecturale specifice stilului gotic. Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă. Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni.

Citește și:

Soțul Salmei Hayek donează 100 de milioane de euro pentru Catedrala Notre Dame

Mai multe