FOTO Desenul secret din spatele Mona Lisei. A durat jumătate de mileniu ca să fie descoperit

9 februarie 2021 11:39   Internațional
Ultima actualizare:

A fost nevoie de 500 de ani ca să fie descoperit, însă, în 2020, cercetătorii au făcut marele anunţ – au descoperit un desen secret, ascuns sub ultimul strat de vopsea al uneia dintre cele mai cunoscute picturi din lume. Omul de ştiinţă Pascal Cotte a studiat opera de artă a lui Leonardo da Vinci timp de mai bine de 15 ani până să-i desluşească secretul.

„Cei de la Louvre m-au invitat pe mine să cercetez pentru că eu sunt inventatorul unei camere de foarte mare rezoluţie şi sensibilitate”, a declarat Cotte în septembrie 2020. Şi, într-adevăr, camera lui a reuşit să facă una dintre cele mai mai mari descoperiri istorice. Aşa cum este precizat în studiul publicat în Jurnalul moştenirii culturale, camera cu tehnologie Lumiere a lui Cotte a folosit o metodă de amplificare a straturilor, care a putut detecta lumina reflectată pe 13 lungimi de undă. Ce înseamnă acest lucru mai exact şi, mai ales, ce s-a descoperit cu ajutorul acestei tehnologii?

Camera lui Cotte a fost construită beneficiind de o tehnologie anterioară, cea a fotografiei cu infraroşu, însă dispozitivul lui de ultimă oră a fost capabil de o premieră extraordinară – să detecteze liniile trasate cu cărbune în spatele uneia dintre cele mai faimoase picturi din lume.

Citește aici ce au descoperit despre opera de artă a lui da Vinci.

Mai multe