FOTO Le-au separat în 26 de ore

24 februarie 2015 21:42   Internațional
Ultima actualizare:

Knatalye Hope şi Adeline Faith Mata s-au născut lipite, în urmă cu 10 luni, la Spitalul de Copii Texas din Houston, SUA, loc în care au şi fost separate, în urmă cu o săptămână.

Timp de 10 luni, au trăit privindu-se în ochi, au împărţit fiecare respiraţie şi şi-au simţit una alteia bătăile inimioarelor. Părinţii fetiţelor Knatalye Hope (n.r. speranţă) şi Adeline Faith (n.r. credinţă) Mata au aflat că vor avea gemeni încă de la începutul sarcinii. Când medicul le-a spus, însă, că fetiţele sunt lipite şi au în comun plămânii, ficatul, intestinul subţire şi pelvisul, le-a fugit pământul de sub picioare.

În 11 aprilie 2014, surioarele au venit pe lume la Spitalul de Copii Texas, din Houston, SUA, unde au şi rămas sub observaţia medicilor, timp de 10 luni. În tot acest timp, chirurgii s-au pregătit intens pentru operaţia de separare, care avea să fie foarte complicată. În aceste luni, au creat doi bebeluşi 3D, lipiţi, având în comun aceleaşi organe ca şi fetiţele. Apoi, au făcut mai multe simulări ale operaţiei. În dimineaţa zilei de 17 februarie, o echipă formată din 12 chirurgi au intrat cu siamezele în sala de operaţie, iar, după 26 de ore de muncă, au reuşit să le separe. O bucurie imensă pentru familia Mata, dar şi pentru medici.

Ce aveau în comun

Andrei, siamezul născut la Bucureşti, a plecat acasă

În 13 februarie, medicii de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, au separat doi siamezi, la doar două zile de la naştere. Din păcate, unul dintre băieţei nu era dezvoltat normal, nu avea cap şi torace, motiv pentru care nu a supravieţuit. Băieţeii aveau în comun o porţiune din tubul digestiv şi o arteră, ceea ce a îngreunat destul de mult operaţia. Totul  a decurs bine, însă, iar băieţelul sănătos a trecut cu bine peste intervenţie. „Andrei a fost externat, vineri, (n.r. 20 februarie). Este foarte bine, mănâncă cu guriţa lui”, ne-a declarat dr. Radu Spătaru, coordonatorul echipei care a efectuat operaţia.  

Mai multe