FOTO Vacanţă spre moarte - filmul tragediei din Muntenegru

24 iunie 2013 17:20   Internațional
Ultima actualizare:

Carnagiu românesc pe o şosea din zona montană a Muntenegrului! 18 morţi şi 29 de răniţi, acesta este bilanţul celei mai negre zile din ultimii zeci de ani! Plecaţi să se distreze într-un circuit în Muntenegru, se vor întoarce în România fie în sicrie, fie în ambulanţe. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile dacă şoferul autocarului în care se aflau nu s-ar fi avântat într-o depăşire neregulamentară.

Într-o fracţiune de secundă s-au prăbuşit de la 40 de metri înălţime în prăpastia morţii, aproape de capitala Muntenegrului, Podgoriţa. S-a întâmplat duminică după-amiază, imediat după ce autocarul a ieşit dintr-un tunel, a derapat pe un asfalt alunecos, a rupt balustrada de siguranţă în partea stângă a drumului şi a căzut în gol. Autocarul, plin cu 47 de români, plecase de la Bucureşti sâmbătă dimineaţă, într-un circuit turistic în Muntenegru, organizat de agenţia Mareea Travel.

Turiştii au înnoptat în Belgrad, iar duminică dimineaţă şi-au continuat drumul. Până după-amiază, când s-a ales praful de vacanţa lor. Cei mai norocoşi români au fost aceia care nu au avut centurile de siguranţă prinse, aceştia zburând practic din autocar, până ca maşina să se lovească de stânci. 17 dintre victimele cumplitului accident sunt din judeţul Argeş (11 din Curtea de Argeş şi şase din Piteşti), restul din Bucureşti şi Vrancea. Un piteştean povesteşte clipele de coşmar prin care a trecut: "Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi, eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelarat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem".

Zeci de localnici au ajutat autorităţile să scoată victimele din râpă

Printre cele 11 victime din Curtea de Argeş se află şi părinţii lui Mădălin Marinescu, lider al organizaţiei PNL Argeş, fost consilier judeţean. Acesta a declarat că se uita la televizor şi a recunoscut autocarul în care şi-a urcat părinţii. A aflat ulterior că mama sa, Georgeta Marinescu, ar avea o mână ruptă, însă despre tatăl său, Nelu Marinescu, nu ştia nimic. Şi Sandu Nichita, directorul fabricii de globuleţe de la Curtea de Argeş, are emoţii mari, din cauză că părinţii ginerelui său se aflau în autocar.

"Am fost informat de ginerele meu că părinţii lui, respectiv cuscrii mei, sunt victime în acest accident, sunt răniţi în stare gravă. Autorităţile române nu ne-au anunţat, am primit informaţii de la cineva care a fost în autocar şi a fost rănit mai uşor", a declarat, pentru Mediafax, Sandu Nichita. Printre cei care au murit în accident se află şi omul de afaceri Nicolae Derviş, fost consilier local din Curtea de Argeş, şi soţia acestuia.

Răniţii au fost scoşi cu corzi şi tărgi din prăpastie

Alte două persoane, soţii Mariana şi Toma Mateescu se aflau în autocar şi se pare că sunt decedaţi, conform surorii femeii, citate de Mediafax. Femeia era ghid şi se ocupa de organizarea excursiilor, prin intermediul ei creându-se grupul din Curtea de Argeş şi Piteşti care a participat la această excursie. Tot din Curtea de Argeş, medicii Georgeta şi Gheorghe Zamfir figurează pe lista neagră, însă au renunţat în ultima secundă la excursia care ar fi putut fi ultima din viaţa lor.

Alte două persoane au plecat în locul lor, turişti care nu figurează pe listă. Ei au urcat în autocar pe numele medicilor. O victimă supravieţuitoare a teribilului accident este şi Elena Dan (44 de ani), o avocată din Focşani, Vrancea. Femeia a fost operată la spitalul din Muntenegru şi se află în afara oricărui pericol, însă rudele nu ştiau nimic despre ea nici la 24 de ore de la tragedie.

Excursia a costat 389 €

Sâmbătă, 22 iunie. Autocarul firmei Gregory Tour a plecat din Bucureşti, spre Muntenegru, iar până la ieşirea din ţară i-a adunat pe toţi cei 45 de turişti, plus cei doi şoferi şi un ghid. Excursia a costat 389 de euro şi includea 8 nopţi de cazare în Muntenegru, masa, transport cu autocarul şi ghid. Sâmbătă au înnoptat la Belgrad.

Duminică, 23 iunie

Ora 15.00. Autocarul a intrat în Muntenegru, urma să ajungă pe coasta muntenegreană, la Tivat.

Ora 17.00 ora locală, 18.00 ora României. Autocarul a derapat pe un pod la Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraţa şi a căzut de la aproximativ 40 de metri. Potrivit martorilor oculari, autocarul s-a lovit de parapetul de securitate al podului la ieşirea din tunel şi a căzut în prăpastie. Sătenii din regiune şi turiştii care se aflau în vizită la mănăstirea Moraţa au coborât în râpă să ajute răniţii. Este greu să cobori, dar şi mai greu să urci pe pantă tărgile cu răniţi.

Salvatorii au coborât pe corzi până la carcasa autocarului. Ca să îi urce cât mai repede pe răniţi la şosea, unde aşteptau ambulanţele, oamenii au dat tărgile din mână în mână.Operaţiunile de salvare au fost coordonate din elicopter şi au inclus ambulanţe, echipaje de pompieri, militari, dar şi alpinişti utilitari. Un băiat muntenegrean de 12 ani, care mergea pe marginea drumului, a fost acroşat de autocar înainte ca acesta să cadă în prăpastie şi a fost spitalizat, dar viaţa lui nu e în pericol, potrivit televiziunii RTCG.

ORA 21.47. Ştirea ajunge în România de la agenţia de ştiri AFP, iar MAE o confirmă la ora 22.42.

ORA 01.16. Localnicii stau la coadă să doneze sânge pentru răniţi.

Luni, 24 iunie

ORA 7.00. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, ajunge la Podgoriţa pentru a evalua situaţia. Bilanţ provizoriu: 16 morţi şi 31 de răniţi. Lista persoanelor rănite este dată publicităpţii de autorităţile medicale. 32 de persoane au fost duse la spital, dar trei au decedat pe drum. Identitatea celor în comă nu a fost stabilită.

ORA 08.15. MAE deschide două linii telefonice pentru familiile celor care se aflau în autocarul prăbuşit: tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi 0214311259, apelabil şi din străinătate.

ORA 11.12. Guvernul verifică dacă firma de transport a respectat condiţiile de securitatea călătorilor.

ORA 11.14. Bilanţul victimelor ajunge la 18 morţi.

ORA 12.44. Raed Arafat anunţă că două avioane vor fi trimise în Muntenegru pentru a prelua răniţii şi altul pentru a aduce decedaţii.

ORA 13.26. Patru dintre răniţi se află în stare gravă.

ORA 16.32. MAE anunţă că doi răniţi nu au fost identificaţi.

ORA 19.00. Guvernul a decretat zi de doliu naţional pentru miercuri, 26 iunie.

ORA 19.30. Victor Ponta a anunţat că în cursul zilei de azi vor fi repatriate corpurile celor 18 decedaţi. De asemenea, vor fi aduşi în ţară şi răniţii transportabili.

29 de turişti sunt internaţi la spitalul din Podgoriţa

În urma tragediei petrecute în Muntenegru, ieri la prânz erau internaţi la spitalul din Podgoriţa 29 de turişti, din care 7 se aflau la Terapie Intensivă şi nu au fost încă identificaţi. Iată lista celor 47 de persoane care se aflau în autocar:

Vulpe Victor - internat la Clinica de Ortopedie şi traumatologie; Enescu Aurica; Meşter Ana - internată la Clinica de Oftalmologie; Marinescu Georgeta - internată la Clinica de Ortopedie şi traumatologie; Marinescu Ion; Mircescu Gheorghe Mihai; Mircescu Anca; Gheorghe Filofteia; Robea Gabriela - internată la Chirurgie toracică; Ionescu Aurora; Dobrin Maria - internată la Clinica de Ortopedie şi traumatologie; Dervis Maria; Dervis Nicolae; Ardelean Ioan Mircea; Ardelean Doina Luminiţa; Nicolaescu Eugenia Speranţa; Ciolan Elisabeta - internată la Clinica ORL şi maxilo-facială; Sora Petre - internat la Clinica ORL şi maxilo-facială; Sora Mariana - internată la Clinica de oftalmologie; Leescu Georgeta - internată la Chirurgie plastică; Buidan Gherghina; Dorobanţu Liliana - internată la Clinica de oftalmologie; Dorobanţu Ioan; Zamfir Georgeta; Zamfir Gheorghe (au renunţat la vacanţă şi au plecat alte două persoane în locul lor); Dorobăţ Florin - internat la Clinica de oftalmologie; Dorobăţ Carmen - internată la Clinica de Ortopedie şi traumatologie; Dumitriu Mariana - internată la Chirurgie toracică; Ilie Ecaterina; Enescu Maria - internată la Clinica ORL şi maxilo-facială; Dan Elena internată la Chirurgie digestivă; Troe-Mincu Gheorghe; Troe-Mincu Mariana; Morar Maria - internată la Clinica de oftalmologie; Morar Aurora; Hutchinson Olga Elena - internată la Chirurgie toracică; Niţu Gheorghiţa - internată la Chirurgie pentru Neurochirurgie; Popa Cristina Mirela; Păcuraru Adriana Camelia; Radu Rodica - internată la Chirurgie toracică; Niculescu Mihaela - internată la Clinica de Ortopedie şi traumatologie; Roibu Gheorghe - internat la Clinica de Ortopedie şi traumatologie; Roibu Elena - internată la Chirurgie toracică; Mateescu Mariana (ghid); Mateescu Traian; Ciobanu George (şofer); Mărgărit Dan (şofer). (Alina Răducanu)

Mai multe