Fumul de la incendiile din Australia a ajuns în Chile! 24 de persoane, arestate pentru că au dat foc intenționat
Scandal în Australia după ce 180 de cetățeni au fost arestați pentru că au dat foc vegetației și au amplificat efectele dezastrului (24 au pus foc direct, 53 nu au îndeplinit normele de siguranță și restul au contribuit prin acțiunile lor directe la amplificarea tragediei). Declarațiile îi aparțin parlamentarului australian liberal Craig Kelly, care a acordat un interviu pentru Good Morning Britain.
Incendiile din Australia sunt o catastrofă planetară, fumul toxic ajungând până la 12.000 km distanță, în Chile. Ieri, autoritatea meteorologică braziliană a confirmat că acesta a ajuns deasupra teritoriului Braziliei. Recent, autoritățile australiene au confirmat faptul că incendiile nu sunt cauzate în totalitate de încălzirea globală și de creșterea temperaturilor atmosferice din ultima vreme. Liberalul Craig Kelly a confirmat că 180 de persoane au fost arestate după ce poliția a descoperit că au contribuit la amplificarea consecințelor incendiului. 24 de cetățeni australieni au fost arestați pentru că au pus foc, 53 pentru că nu au respectat interdicțiile statale legate de regimul focurilor în aer liber și restul pentru că ”prin neglijență” au declanșat incendii în proximitatea locuințelor lor. Până în prezent, principala cauză a dezastrului care a pârjolit peste 11 milioane de hectare și a luat viața a peste 25 de oameni a fost considerată încălzirea globală și creșterea cu 1,5 grade Celsius a mediei de temperatură din 2019, față de 2018.
Citește și:
Aşa arată Apocalipsa! Vegetația din Australia arde continuu din septembrie
România va trimite ajutor de urgenţă pentru Australia
Dezastru planetar! Efectele dezastrului din Australia se resimt la nivel mondial: în urmă cu două zile, pe cealaltă parte a oceanului, la 12.000 km distanță chilienii nu au mai văzut soarele din cauza norului toxic produs de incendiul de vegetație australian. ”Cerul a devenit roșu și aerul greu de respirat”, a declarat pentru AFP meteorologul-șef Patricio Urra. Dezastrul care a pârjolit peste 11 milioane de hectare din Australia a început cu niște focare minore în august, s-a intensificat din septembrie și a ucis peste un miliard de animale, 25 de oameni și a distrus 1.600 de case. 180 de persoane au fost arestate și puse sub acuzare că au pus foc intenționat, 24 dintre acestea au dosar penal pentru că au fost văzute incendiind vegetația. Norul toxic a urcat la 8.000 de metri înălțime și a fost dus către Chile de curenții puternici de aer. Conform autorităților, incendiile vor mai dura încă cel puțin două săptămâni, focul fiind purtat de curenții de vânt de pe coastă. Peste 3.000 de rezerviști au fost chemați să lupte cu incendiul; SUA, Canada și Noua Zeelandă au trimis oameni și provizii pentru a ajuta națiunea lovită de dezastru. Marți, norul roșietic-cenușiu se deplasa cu viteză deasupra Braziliei, a confirmat pentru AFP, agenția meteorologică Metsul.