Geologii avertizează că 2018 va fi un an catastrofic. Iată cum supravieţuim în caz de cutremur mare!

17 ianuarie 2018 14:28   Internațional
Ultima actualizare:

Duminică, 14 ianuarie, Peru. Un seism de 7,1 zguduie puternic oraşele Arequipa, Ica şi Ayacucho. În ciuda forţei nimicitoare a dezastrului, bilanţul victimelor este de... 65 de persoane rănite şi nici un mort. Având în vedere că în 2018 ne aşteaptă cel puţin 30 de cutremure mari, iată ce trebuie să ştim!

Pregătirile individuale pentru un seism pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, informează specialiştii în situaţii de urgenţă britanici, pentru publicaţia Daily Mail.

Înainte

Dacă seismul vă prinde la hotel, în vacanţă, cătutaţi-vă, încă de când vă cazaţi, un loc unde să vă adăpostiţi în caz de calamitate. Este important să vă feriţi din calea obiectelor contondente care vă pot răni (biblioteci, candelabre, televizor etc). Îndepărtaţi-vă de lângă ferestre. Este bine să pregătiţi din timp o trusă de urgenţă în caz de cutremur şi să o aveţi la îndemână. În trusă trebuie să aveţi: apă, mâncare (conserve), trusă sanitară, haine de schimb, telefon mobil cu bateria încărcată, lanternă şi baterii de rezervă. Când simţiţi prima undă seismică, aşezaţi-vă în genunchi şi acoperiţi-vă capul cu mâinile.

În timpul

Trebuie să vă adăpostiţi cât mai repede, în timp ce vă protejaţi capul şi gâtul. Este recomandat să vă poziţionaţi sub o masă sau un birou. Dacă nu aveţi la îndemână mobilier să vă protejeze, aşezaţi-vă la baza unui perete interior şi ghemuiţi-vă. Rămâneţi în poziţia asta până se opresc zgâlţâielile. Dacă seismul vă prinde în pat, e bine să rămâneţi acolo. Puneţi-vă perna pe cap! Dacă seismul vă prinde pe stradă, îndepărtaţi-vă de orice clădire, de orice stâlp. Dacă seismul vă prinde la volan, este bine să trageţi pe dreapta şi să vă îndepărtaţi de şosea şi de clădirile din apropiere. Evitaţi să fiţi în proximitatea copacilor, pasarelelor sau turnurilor GSM.

După

Este foarte important să aşteptaţi până se opreşte complet cutremurul pentru a ieşi din adăpost. Dacă imobilul în care vă aflaţi nu a suferit avarii puternice este mai bine să rămâneţi în interior. Nu folosiţi ascensorul, ci scările. Îmbrăcaţi-vă cu haine care vă acoperă integral corpul pentru a vă proteja de obiectele care vă pot răni. Dacă din nefericire aţi rămas blocat într-o clădire avariată, nu vă mişcaţi, nu vă panicaţi. Încercaţi să atrageţi atenţia fluierând, telefonând sau lovind puternic cu o ţeavă. Odată scăpaţi din dezastru, rămâneţi conectaţi la posturile de ştiri şi ziare pentru a fi la curent cu evoluţia situaţiei.

Studiile geologice, îngrijorătoare

Geologii şi specialiştii americani în geofizica Pământului au urmărit incidenţa cutremurelor de peste 7 grade produse la nivel mondial din 1900 şi până în prezent şi au ajuns la o concluzie: ne aşteaptă un val de seisme în 2018. Principala cauză a acestora este faptul că Terra şi-a micşorat viteza de rotaţie, ceea ce afectează nucleul lichid de fier şi nichel, al planetei noastre. Mişcarea nucleului scade din ciclul de 24 de ore al fiecărei zile câte o milisecundă. Viteza actuală de rotaţie a Terrei e de 1.600 km/h, la fel ca în 2011. Seismele de 7,1 grade, de la 19 septembrie 2017, din Mexico City, cel de 7,3 grade din 12 noiembrie, de la graniţa dintre Iran şi Irak şi cel de 7,0 din Noua Caledonie, din 19 noiembrie, vin să confirme scenariul cercetătorilor privind acumularea de energie subcrustală. Şi, exact ca în 2011, se aşteaptă în 2018 la o medie de 30 de cutremure mari, la nivel mondial.

Mai multe