Gheţarii din Antarctica se topesc într-un ritm alarmant! Previziunile sumbre ale specialiştilor
De la suprafaţă, gheaţă albă şi sclipitoate pare a fi fără de sfârşit în nordul extrem al Antarticii. Nu se văd însă apa care topeşte gheaţa de la margini şi lupta care se duce pentru a schimba forma Pâmântului, conform huffingtonpost.com.
Pe măsură ce gheaţa se topeşte, apa se varsă în mare: 130 de miliarde de tone de gheaţă anual în ultimul deceniu, potrivit estimărilor NASA. Iar cantitatea de gheaţă care se topeşte creşte alarmant, notează huffintonpost.com.
În cel mai rău caz, gheaţa topită ar putea duce la o creşterea a nivelului mării cu trei metri într-un secol sau două.
Părţi ale Antarticii se topesc atât de repede încât a devenit “nivelul zero al schimbării climatice”, a declarat geofizicianul Jerry Mitrovica, de la Harvard. În Peninsula Antarctică, unde continental se încălzeşte cel mai repede din cauza oceanului cald, 49 de miliarde de tone de gheaţă se pierd annual, mai susţine NASA. Apa se încălzeşte de la fund, iar gheaţa se retrage pe uscat, unde aerul cald o topeşte. În plus, specialiştii mai spun că temperaturile au crescut cu 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani, mult mai rapid decât media globală.
Peter Convey, parte a expediţiei britanice din Antarctica, a explicat că 97% din suprafaţa peninsulei e încă acoperită de gheaţă, există numeroase văi unde nu mai e pic de gheaţă, iar în multe locuri, gheaţa e subţire şi gheţarii s-au retras.
Biologul Angelica Casanova a recunoscut că schimbările sunt vizibile, de când a venit ea în 1995. Din ce în ce mai des, plantele se înrădăcinează în pâmântul şi piatra lăsate în urmă de gheţari.
“E interesant, vegetaţia răspunde pozitiv schimbărilor, creşte mai des. Ce e regretabil e că tot ce vedem acum e rezultatul retragerii gheţarilor şi asta e îngrijorător”, a spus Casanova.
Luna trecută, oamenii de ştiintă au observant o crăpătură gigant dintr-un gheţar, care s-a adâncit cu 20 de kilometric. Dacă va continua să se adâncească, gheţarul s-ar putea rupe şi s-ar putea prăbuşi în apă.
Acum câţiva ani, specialiştii credeau că Antarctica e în siguranţă: nici nu se extinde, nici nu se micşoarează. Problema era Groenlanda, mult mai vizibilă. Dar când au investigat lucrurile cu atenţie, au relizat că schimbările din Antarctica de Vest sunt “ireversibile” şi “de neoprit”. Deşi cantitatea de gheaţă creşte în este, nu e sufiecient pentru a balansa pierderile din Vest.
Ce se întâmplă e matematică simplă: apa topeşte gheaţa de la bază. Pe măsură ce un strat se topeşte, altul e expus la apă şi el se topeşte la rândul lui. Gheaţa de la suprafaţă se prăbuşeşte atunci în apă şi se topeşte şi ea.
Schimbările climatice au dus la apariţia unor curenţi de aer cald în jurul continentului, iar apa caldă s-a deplasat înspre nord. E doar cu câteva grade mai caldă decât apa pe care o înlocuieşte, dar diferenţa e dramatic.
Soarta lumii depinde de cât de repede se va topi gheaţa.
În momentul de faţă, gheaţa topită ar duce la o creştere a nivelului mării cu doar 1/3 de milimetru pe an. Dar dacă se topeşte fără niciun control, nivelul ar putea creşte cu trei metri într-o perioadă între 200 şi 1.000 de ani. Chiar 100 de ani, în cel mai sumbru scenariu. Dacă e aşa, un oraş ca New York ar putea suferi pagube de un trillion de dolari în urma inundaţiilor şi alte oraş ar putea fi afectate.
“E ok să schimbi climatul sau să subţiezi gheţarii dacă nu o faci prea repede. Dar noi o facem cât putem de repede. Nu e bine”, a avertizat Eric Rignor, angajat NASA.