Guvernul Maia Sandu din Republica Moldova a căzut după o moțiune de cenzură

12 noiembrie 2019 14:06   Internațional
Ultima actualizare:

O nouă criză în Republica Moldova! Guvernul Maia Sandu, învestit în urmă cu mai puțin de 5 luni, a picat, miercuri, prin moțiune de cenzură. Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după decizia Maiei Sandu de a modifica legea procuraturii, ea fiind criticată dur de socialiștii președintelui Igor Dodon.

Guvernul condus de Maia Sandu a picat, anunță presa de la Chișinău. Moțiunea de cenzură a fost susținută de deputații de la Partidul Socialiștilor și de la Partidul Democrat. Deputații Partidului Șor s-au abținut de la vot.

"Mi-aș fi dorit să facem mai multe pe reforma justiției. Aș fi vrut să avem adoptată legea justiție, dar nu există voință politică pentru lucruri serioase. Noi o să continuăm să muncim pentru oameni, să luptăm pe baricade și la Guvern, dacă ne-ar fi fost oferită această posibilitate. Acum trebuie să scăpăm de următoarea urgie care se conturează și încearcă să acapareze instituțiile statului. Noi suntem pentru reforma justiției și problema a fost că Igor Dodon și PSRM nu au susținut reforma justiției. Nu avem să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă”, a declarat Maia Sandu, citată de Hotnews.

În cel mult 3 zile, Maia Sandu ar urma să prezinte preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului

Cum a început criza politică de la Chișinău

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale.

Pentru a rezolva situația, Maia Sandu a propus luni să trimită spre avizare Comisiei de la Veneția modificările la Legea Procuraturii, după ce socialiștii își vor retrage moțiunea de cenzură. Deputatul socialist Vasile Bolea a spus că PSRM nu acceptă propunerea Maiei Sandu.

Citește și:

Pro-rusul Igor Dodon este noul președinte al Moldovei

Traian Băsescu a rămas definitiv fără cetăţenia moldovenească

Mai multe