În Italia mor aproape 800 de oameni zilnic. Vreţi să ajungem şi noi aşa? Respectaţi regulile!

22 martie 2020 22:13   Internațional
Ultima actualizare:

Nimeni nu-şi mai aminteşte de „la dolce vita”. În superba Italie se aud astăzi numai clopote de înmormântare, plânsetele oamenilor rămaşi fără mamă, tată, soţ sau bunici, sunetul sec al camioanelor de armată care transportă coşciuge. În urmă cu trei săptămâni, aveau mai puţine cazuri de Covid-19 decât are România azi. Dacă nu respectăm măsurile decise de autorităţi, riscăm să ne regăsim şi noi în acest tablou sumbru!

Imaginile cu aglomeraţia din parc, păduri sau de la unele slujbe au făcut, în weekend, înconjurul României! Din recomandările ”staţi acasă” şi ”deplasaţi-vă doar dacă e strict necesar”, unii n-au înţeles nimic! 

Coronavirus Italia, 21 martie: 793 de decese într-o singură zi

Consecinţele pot fi extrem de grave şi sunt şi uşor de vizualizat! Ajunge să priveşti imaginile cu spitalele pline din Italia, cu pacienţii de la terapie intensivă care se chinuie să respire, cu zeci de sicrie lângă care nu plânge nimeni, pentru că toată lumea e în izolare!

Italia, actualul centru al pandemiei de Covid-19, a înregistrat sâmbătă un nou record nedorit: 793 de morţi, din totalul de peste 4.800 în nici o lună! Asta în condiţiile în care, mai ales în nordul ţării, există unul dintre cele mai performante sisteme de medicină de urgenţă din lume: aparate multe, performante, personal suficient şi extrem de bine pregătit. Cu toate acestea, toată lumea e depăşită! 

Cei mai mulţi specialişti sunt de părere că luarea cu întârziere a măsurilor drastice de limitare a circulaţiei şi de izolare a favorizat răspândirea fără precedent a îmbolnăvirilor.

Coronavirus România, 22 martie: 433 de persoane infectate, 3 decese

România avea duminică, 22 martie, 433 de cazuri şi 3 decese, similar cu situaţia din Italia de acum trei săptămâni. Dacă nu respectăm măsurile stricte, riscăm să ajungem la fel! Diferenţa este însă că sistemul nostru sanitar nu este la fel de bine dotat ca al italienilor. Recuperarea unui bolnav este lungă, de aceea nu trebuie să ajungem la o creştere bruscă a numărului de cazuri. 

”În cazul persoanelor care fac forma uşoară sau moderată a bolii, vindecarea nu apare mai devreme de 2 săptămâni de la apariţia primelor simptome. Pentru persoanele care fac o formă severă a infecţiei cu coronavirus, vindecarea poate dura până la 6 săptămâni, dar cel mai frecvent o lună. 

Date fiind duratele lungi necesare vindecării, în cazul unui număr mare de persoane infectate cu coronavirus există riscul semnificativ al aglomerării spitalelor şi chiar al depăşirii capacităţii lor. De aceea este esenţial să încetinim ritmul de infecţie cu coronavirus pentru a evita suprasolicitarea medicilor şi asistenţilor noştri medicali. Cea mai eficientă metodă dovedită prin care putem face asta este reducerea sau restrângerea contactelor sociale”, transmite Ministerul Sănătăţii. Doar respectând cu toţii regulile, ne putem apăra de acest virus!

Mai multe