Începe războiul? S-au încins spiritele între cele două superputeri

10 aprilie 2017 20:55   Internațional
Ultima actualizare:

Omenirea stă pe un butoi de pulbere! Atacul cu rachete al SUA asupra bazei aeriene siriene Sharyat, ca răspuns al bombardamentului cu gaz sarin al trupelor fidele lui Bashar al-Assad, a încins spiritele între cele două superputeri. Rusia a suplimentat trupele din zonă şi împreună cu Iranul avertizează cu „o replică pe măsură” dacă atacurile vor continua. Lumea e împărţită în două tabere.

Atacul cu gaz sarin de săptămâna trecută din oraşul Khan Sheikhoun, soldat cu 89 de morţi, printre care şi mulţi copii, a fost condamnat de întreaga comunitate internaţională. La scurt timp,  SUA au tras 59 de rachete asupra bazei aeriene Sharyat, de unde a fost iniţiat bombardamentul, ca răspuns la crima împotriva umanităţii. Reacţia Rusiei, Irakului şi a Iranului a fost vehementă. „Dacă SUA vor continua atacurile, răspunsul va fi unul pe măsură”, a fost reacţia fermă a ministrului de externe rus Serghei Lavrov. Ieri, în oraşul italian Lucca a avut loc întâlnirea miniştrilor de externe din cadrul G7. Principala temă a discuţiei dintre reprezentanţii Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei, SUA şi Franţei a fost convingerea Rusiei de a înceta să-l mai susţină pe Bashar al-Assad. Secundar pe ordinea de zi s-a aflat discuţia privind situaţia din Coreea de Nord, despre armele nucleare. Pe fondul tensiunilor din zonă, Rusia a suplimentat efectivele militare consolidându-şi poziţiile din Golful Persic, Marea Neagră şi Siria. La nivel mondial, planeta se împarte în două tabere: Marea Britanie, Germania, Franţa, Israel, Arabia Saudită, Australia, Italia, Polonia, Emiratele Arabe Unite, Japonia şi Canada susţin SUA în continuarea atacurilor împotriva trupelor lui Bashar al-Assad. De partea cealaltă, Siria, Iranul, Belarus şi Bolivia sunt de partea Rusiei în susţinerea lui Bashar al-Assad. Războiul din Siria a început în 2011 şi conform estimărilor din 2016 a făcut până în prezent peste 400.000 de victime. Anual, începând cu 2012, în Siria mor peste 500 de copii. 

SUA:

  • Arme nucleare: 6.970
  • Avioane de luptă: 3.318
  • Tancuri: 8.725
  • Personal paramilitar: 12.000

Rusia

  • Arme nucleare: 7.300
  • Avioane de luptă: 1.900
  • Tancuri: 22.710
  • Personal paramilitar: 500.000

El este Generalul «Gaz Sarin»

Pilotul care a bombardat oraşul Khan Sheikhoun, joia trecută, a fost însuşi generalul Mohammed Hasouri. El a fost decorat sâmbătă, la baza aeriană Shayrat, pentru îndeplinirea cu succes a misiunii. Conform „Times” generalul Hasouri se află la cea de-a doua misiune de acest gen, după ce la 30 martie a aruncat cu gaz toxic asupra satului Latamineh, soldat cu 70 de răniţi. Conform doctorilor care le-au acordat primul ajutor răniţilor, toţi aveau spasme, respirau cu dificultate şi făceau spume la gură. Conform ultimelor informaţii, ieri generalul a fost ucis într-un atac cu maşină capcană, dar informaţia nu a putut fi verificată.

Mai multe