Începe un nou război în Orientul Mijlociu? Iranul a avertizat Israelul că va ataca din nou

14 aprilie 2024 12:22   Internațional
Ultima actualizare:

Iranul a lansat 300 de drone și rachete asupra Israelului, sâmbătă seară, ca răspuns la un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie. Acest atac a sporit temerile unui conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că atacul iranian a fost un eșec și că pagubele suferite au fost minore. S-au auzit sirenele și o serie de explozii, sâmbătă seară.

Benjamin Netanyahu: „Împreună vom învinge”

Cele mai multe drone iraniene au fost doborâte de avioane israeliene și americane înainte de a ajunge la țintă. Autoritățile au raportat că o fetiță de 7 ani a suferit răni grave și că o bază a armatei a fost avariată minor, dar consecințele atacului s-au limitat aici, potrivit News.ro. „Am interceptat, am respins, împreună vom învinge”, a scris Netanyahu pe rețeaua socială X, imediat după atac.

Iranul susține că SUA au fost avertizate să nu sprijine acțiunea militară israeliană și a amenințat Israelul că va lansa un atac mai amplu pe teritoriul său, în cazul în care Washingtonul va riposta la atacurile cu drone și rachete lansate de Teheran.

SUA nu vor sprijini un contraatac israelian împotriva Iranului

Conform relatărilor apărute în presa americană, care citează oficiali de rang înalt ai administraţiei americane, preşedintele Joe Biden i-a spus lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor sprijini nici un contraatac israelian împotriva Iranului.

Războiul din Fâșia Gaza, pe care Israelul a invadat-o după atacul din 7 octombrie al Hamas, o mişcare palestiniană susținută de Iran, a crescut tensiunile în regiune și s-a exstins pe mai multe fronturi.

Cel mai puternic aliat al Iranului în regiune, gruparea şiită libaneză Hezbollah - care a avut schimburi de tiruri zilnice cu Israelul de la începutul războiului din Gaza - a declarat duminică dimineaţa că a tras rachete asupra unei baze israeliene.

Aceste conflicte ameninţă acum să se transforme într-o confruntare deschisă între Iran şi aliaţii săi regionali și Israel şi principalului său susţinător, Statele Unite. Egiptul, o altă putere regională, a îndemnat la calm în aceste zile. Iordania, care se află între Iran şi Israel, şi-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care i-ar putea încălca teritoriul. Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Mexic, Olanda şi Norvegia au condamnat atacul Iranului.

Acţiunea militară este un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc. Cazul poate fi considerat închis. Cu toate acestea, dacă regimul israelian mai face o greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, a explicat misiunea iraniană la ONU, pe X.

Mai multe