Închisoare din Siria, transformată în "abator uman". Mii de deținuți, arși
Regimul sirian a ars corpurile a mii de prizonieri, într-un crematoriu uriaș, din cea mai renumită închisoare a țării, în efortul de a ascunde amploarea crimelor sale. Corpurile deținuților au fost incinerate lângă închisoarea Sednaya, de lângă Damasc, capitala țării, pentru a ascunde numărul morților și a distruge dovezile.
Declarația conform căreia mii de deținuți au fost arși pentru a ascunde dovezile crimelor lor a fost făcută de un diplomat de top american însărcinat pentru Orientul Mijlociu. Stuart Jones, secretar adjunct al Biroului Departamentului de Stat pentru Afaceri din Orientul Apropiat, le-a spus reporterilor că scopul acestei acțiuni a fost de a gestiona numărul crimelor.
”Credem că înființarea unui astfel de crematoriu este un efort de a acoperi extinderea crimelor în masă, care au loc în închisoarea Sednaya”, a declarat Jones, potrivit Telegraph. Departamentul a realizat fotografii ce arată o clădire în complexul închisorii, clădire ce a fost modificată în anul 2013 pentru a susține crematoriul. Jones a declarat că imaginile prin satelit arată cum guvernul lui Bashar al-Assad ”a căzut la un nou nivel de depravare”, cu ajutorul aliaților săi, Rusia și Iran.
Peste 117.000 de persoane au fost reținute în închisorile din Siria, de la începutul revoltei împotriva președintelu în 2011, estimând că un număr de 70 de prizonieri sunt păstrați în celule de câte cinci. Jones a mărturisit că informația a venit de la câteva grupuri credibile pentru drepturile omului, din surse non-guvernamentale, precum și din ”evaluări ale serviciilor de informații”.
Într-un raport recent, Amnesty International a numit închisoarea un ”abator uman”, susținând că, în fiecare săptămână, de cel puțin două ori, între 2011 și 2015, grupuri de până la 50 de deținuți au fost scoase din celulele închisorii și executate. În ultimii cinci ani, până la 13.000 de persoane, majoritatea civili considerați că se opun guvernului, au fost spânzurați în secret și fără proces.
În anul 2014, zeci de mii de fotografii ale prizonierilor morți, luate de un militar, cu numele lui de cod Caesar, au fost publicate stârnind mânia opiniei publice.