Incredibil! Fata asta crede că azi este 11 iunie pentru că a rămas blocată în timp din cauza unei boli misterioase
Riley Horner, în vârstă de 16 ani, se trezește în fiecare dimineață speriată și bulversată. Crede că este 11 iunie, data în care a suferit un accident banal, care a lăsat-o cu o amnezie severă. Școlărița de 16 ani, Riley Horner, trăiește un coșmar, care se repetă la nesfărșit. La fiecare două ore, memoria ei se șterge complet și nu mai ține minte nimic din ce s-a întâmplat până atunci. În mintea ei, copila a rămas la data de 11 iunie, când a avut un accident, care a lăsat-o cu o amnezie severă.
Riley era majoretă la școala ei din Illinois, Statele Unite ale Americii, și practica acest sport constant. În data de 11 iunie, fata era la antrenamentele ei de rutină. Dintr-o greșeală a unei colege, Riley a fost lovită în cap. Școlărița a ajuns la spital, iar când s-a trezit din șoc nu își mai amintea nimic.
Își pierde memoria de 12 ori pe zi, iar medicii nu știu cum să o ajute
Viața ei nu a mai fost la fel din data de 11 iunie. După operație, Riley a continuat să aibă crize de epilepsie și să nu mai poată fi un om normal. Acum, după sute de vizite la spital, copila este într-un vis urât care pare că nu se va termina niciodată, conform doctorilor. Medicii i-au făcut toate testele posibile, de la analize de sânge, la RMN-uri și CT-uri, dar nu au găsit nimic în neregulă cu ea. Riley este perfect sănătoasă conform rezultatelor, dar mama ei nu poate accepta ce spun medicii: ”Ei nu pot vedea nimic, o sângerare, o comoție cerebrală, nimic. Iar eu nu pot accepta una ca asta”. Când cineva vorbește cu Riley mai mult de două ore, ea uită pe cine are ca interlocutor și despre ce s-a discutat. Pur și simplu, ea nu mai are simțul realității.
Are nevoie de poze ajutătotare în telefonul ei, ca să știe unde se află
Riley are în camera ei un calendar mare, pe care se uită în fiecare dimineață și de fiecare dată, aceleași sentimente o lovesc: confuzie, frică și teroare. Cum ea crede mereu că e 11 iunie, când i se arată că data este cu totul alta, iar ea nu ține minte nimic, Riley înțepenește. Tânăra de 16 ani a declarat pentru un post de televiziune american: ”Când mă uit la calendarul de pe ușa mea și văd că e septembrie, sunt îngrozită”. Pentru a putea funcționa în viața de zi cu zi, ea are un carnețel special, în care își notează, cu lux de amănunte, informațiile importante, pe care trebuie să le țină minte. Una dintre aceste însemnări este legată de moartea unchiului ei. Mama lui Riley, cu lacrimi în ochi a spus: ”În fiecare zi trebuie să îi spun că e mort. Acum, probabil că Riley habar nu are că fratele meu nu mai trăiește”. Telefonul fetiței este plin cu poze, care să o ajute să se orienteze în lume și în propria ei viață. Lucrurile simple, precum localizarea în spațiu sunt pentru ea imposibil de realizat. De exemplu, Riley nu știe unde este dulapul ei de la școală, așa că are o poză cu el în telefon, ca să îl poată găsi. Momentan, nici un medic nu a putut să ofere un răspuns familiei îndurerate. Mama copilei, în disperare, a spus: ”Avem nevoie de ajutor, de cineva care știe un pic mai multe. Fata mea merită o viață frumoasă”.
Boala misterioasă de care suferă adolescenta de 16 ani
Simptomele lui Riley se confruntă cu un tip ciudat de amnezie care afectează memoria pe termen scurt. Amnezia de termen scurt se manifestă prin pierderi de memorie ale evenimentelelor care s-au întâmplat recent. Memoria de termen scurt este acea parte a creierului care stochează informații puține, care au fost acumulate de curând. Uitarea unor amintiri face parte din viață, însă poate fi și un semn al demenței, poate fi cauzat de o lovitură craniană sau să fie un semn al unei probleme mentale. Există cazuri în care, după un eveniment traumatic, fizic sau psihic, o persoană uită orice amintire petrecută după acel moment. Ea și poate aminti clar evenimentele petrecute înainte de episodul care l-a afectat, fizic sau psihic, dar nu își poate forma amintiri noi. Acest lucru se numește amnezie anterogradă (n.r. lipsa abilității de a mai crea amintiri după momentul care a creat amnezia și păstrarea intactă a celor petrecute înainte de episodul traumatic). Amnezia anterogradă afectează, în pricipal, memoria pe termen scurt. Spre exemplu, un om cu o astfel de afecțiune ar putea uita: un număr nou de telefon, o persoană recent întânită, schimbările din rutină sau de serviciu. În principiu, amnezia este determinată de leziuni ale creierului, care afectează partea din creier unde sunt construite amintirile.